Minden teátrum nehéz időszakon megy keresztül: először a koronavírus-járvány, majd többek között a gazdasági válság és az állami támogatások egyenetlen elosztása vagy éppen megvonása tett be nekik, így nem tehetnek mást, mint árat emelnek és remélik, hogy a közönség kitart mellettük, hogy folytatni tudják a működést. Az Átrium is a küszködő színházak között volt, az azt üzemeltető Kultúrbrigád csapat ereje azonban elfogyott a küzdelem folytatására, így nemrég bejelentették Facebookon, hogy a most kezdődő évad végével, 2024 nyarán befejezik az Átriumban zajló színházi tevékenységüket. 

A posztban leírták, hogy a független kultúra szisztematikus kivéreztetése zajlik, és eddig is annak a több ezer kultúraszerető embernek köszönhették a fennmaradásukat, akik támogatták őket bármilyen módon. A következő egy évet a Végjáték évadának nevezik, és különböző bemutatókkal (Anya csak egy van, Holt költők társasága), valamint programokkal (mint a kulisszabejárás vagy éppen könyvbemutatók) búcsúznak majd a Margit körúton található kőszínháztól. Maga az Átrium azonban nem szűnik meg: az épület tulajdonosainak szándékában áll az épület nyitva tartása, és annak kulturális életének folytatása más társulatok (mint például a Dumaszínház) produkcióival, és természetesen akár a Kultúrbrigád egyes előadásainak visszahozatalával is, de ez még a jövő zenéje. 

Amiképpen az is, hogy mi lesz a Kultúrbrigád által mecénált előadásokkal. A csapat egyelőre nem beszél a távoli jövőről, ugyanakkor az Örkény István Színház szolidaritásának kifejezése után felajánlotta, hogy valamely darabjukat a saját színpadán tartja életben. 

Kiemelt kép: Az Átrium belseje (Fotó: Átrium Facebook)