Komédia, opera show és balett is várja idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nézőit. A színházi előadásokon túl VR színházzal, esténként pedig látványos utcaszínházi produkciókkal is készülnek a szervezők.

A fesztivált a Karinthy Színház A szarvaskirály című előadása nyitja június 20-án, Carlo Gozzi lendületes komédiáját Berettyán Nándor állította színpadra. Másnap a Kassai Állami Színház táncelőadása, az Anne Frank naplója lesz látható, amelyet a teátrum igazgatója, Ondrej Šoth jegyez. A balett mellett az opera műfajába is belekóstolhatnak a fesztiválozók: élőzenével kísért különleges Opera Gálával készül az Olomouci Morva Színház. A Visegrád hangjai elnevezésű gálaprogramban a legkiválóbb zeneszerzők, Dvořák, Smetana, Gorecki, Bartók operáinak legszebb részletei csendülnek fel.

Az esti nagykoncerteket követően utcaszínházi produkciók gazdagítják a műsort. Elképesztő steampunk jelmezekbe öltözött figurákkal és biciklis járművekkel érkeznek az Utazók a lengyel Teatr Akt előadásában. Ariadna Vendelova és a Lalyra Társulat Szlovákiából légi tánc performanszot hoz: a levegőben táncoló akrobaták a zene és a mozgás örvényében földöntúli vizuális képeket és varázslatos atmoszférát fognak teremteni. A cseh V.O.S.A. Színház tüzes groteszk előadással érkezik: a Blackout Paradox társulat, kiegészülve a MansterVille csoporttal és óriási tűzkerekükkel, a MansterWheel-lel június 22-én gördül be a fesztiválra. Sophie Zoletnik Precíz Káosz című előadásában pedig a káosz és a rend látványos összecsapásának lehetnek szemtanúi a nézők. A lengyel Concept Cultura csapata napközben a VR sátorban várja a virtuális valóságban elmerülni vágyókat. A könnyed musicaltől a Cirque de Soleil performanszon át a zombikkal teli rajzfilmig rendkívül gazdag repertoárral készülnek, de Rembrandt zseniális művészetébe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Kis Domonkos Márk (Fotó: Kovács Milán)

 „Missziónk, hogy minél több fiatalt sikerüljön becsábítani a színházi előadásokra, hogy megismertethessük velük a színház varázslatos világát. Ennek okán hívtuk életre a színházjegy akciót, amely évek óta nagy siker. A legnagyobb öröm, mikor körbe tekintünk a zsúfolásig telt színházi sátorban és a nézőtéren a Z generáció fiataljai ülnek csillogó szemekkel” – mondta el Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató. A színházjegyek értékesítése már elindult, elsőkörben március 10-ig rendkívüli kedvezménnyel érhetőek el, a tavalyi árnál is jutányosabb, 3500 Ft-ért vásárolhatóak meg. Aki színházjegyet vált és megnézi az előadást, azok utána ingyenesen látogathatják az esti programokat, így egy színházjegy áráért egy teljes napi fesztivál-élményt kapnak, mindezt festői környezetben, a mesés Dunakanyarban.

Kiemelt kép: Pallag Márton és Szabó Sebestyén László A szarvaskirály című előadásban (Fotó: Görgényi Gábor)