Ikonikus művészek, különleges környezet, felejthetetlen pillanatok. 2022-ben is izgalmas repertoárral, közel 200 programmal készül a nyári szezonra a Balaton legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválja, a Kultkikötő.  

Idén már hat településen fogadja a közönséget július 1. és augusztus 28. között koncertekkel, zenés és prózai színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint gyerekeknek szóló produkciókkal a Kultkikötő. Földvár, Szárszó, Boglár, Fenyves és Badacsonytomaj mellett egy új helyszínen, az alsóörsi AMFIBAN is színes programkínálat várja az érdeklődőket, egészen egyedi környezetben, egy egykori kőfejtőben kialakított, ókori amfiteátrumokat idéző nézőtérrel, ahonnan a Balaton víztükrére is rálátni.

A Kultkikötő legénysége mindent megtett azért, hogy emlékezetes produkciókat csempésszen a nyári balatoni estékbe, melyek garantálják a minőségi kikapcsolódást.

A nyitóhétvégén három különleges produkció közül választhatnak a nézők: július 2-án a szárszói Csukás Színházba Oláh Ibolya érkezik egy felejthetetlen koncertszínházi produkcióval, a balatonboglári kulturális központ szabadtéri színpadán a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata várja a nézőket a Kartonpapa című előadással, az alsóörsi AMFIBAN pedig A GRUND – vígszínházi fiúzenekar csap a húrok közé.  

Oláh Ibolya (fotó: Kultkikötő)

A színházi repertoár – akárcsak a korábbi években – idén is különösen sokszínű lesz, éppúgy tartalmaz nagyszínpadi előadást, mint néhány szereplős kamaradarabot, zenés színházi produkciót vagy éppen monodrámát. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház és a József Attila Színház társulata mellett színpadra lép többek között Szinetár Dóra és Makranczi Zalán, Rezes Judit és Szabó Győző, Gyabronka József, Pokorny Lia, Scherer Péter, Gálvölgyi János és Benedek Miklós is. Különleges zenés irodalmi pódiumesttel érkezik a Kultkikötőbe Beck Zoli és Grecsó Krisztián. Földes László Hobo József Attila-estjét is megtekintheti a balatoni közönség, Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész pedig Örkény István egyperceseit tolmácsolja, nem mindennapi formában.

Az előadások mellett zenei produkciók is várják a nézőket mind a hat helyszínen: a Budapest Bár, Bangó Margit és a Swing à la Django, a Kiss Tibi nevével fémjelzett Aranyakkord, az Ivan & The Parazol, a Balaton Zenekar, Török Ádám és a Mini, valamint Mező Misi koncertjeire válthat jegyet a közönség. Dés László meghitt hangulatú, egyzongorás esttel érkezik a Balaton partjára, a Kultkikötő születésnapján, július 14-én pedig a svájci Fischermanns Orchestra ad koncertet Földváron.

Jelenet a Boribon nyaral című előadásból (Fotó: Kultkikötő)

A hagyományokhoz hűen 2022-ben is izgalmas kiállítások egészítik ki a színházi és zenei repertoárt. A festői környezetű balatonboglári Vörös és Kék kápolnában egész nyáron kortárs magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók. Június 17. és július 9. között Szőke György festőművész és Deák Németh Mária grafikusművész kiállítása lesz látható, július 15. és augusztus 13. között Radák Eszter festőművész és egykori tanítványai, Szlávik Barbara ésnKaszás Konrád művei töltik be a kápolnák falait. Augusztus 19. és szeptember 15. között pedig Várhelyi Tímea és Szüts Miklós festőművészek alkotásai várják az érdeklődőket a Kápolnatárlatok keretében.

Természetesen a Kultkikötő 2022-ben sem feledkezik meg a legkisebbekről! Bábelőadások, színházi produkciók, koncertek és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, akik nemcsak Süsü, Boribon, Kippkopp és Pom Pom történetével ismerkedhetnek meg, hanem együtt énekelhetnek Gryllus Vilmossal és a Rutkai Bori Bandával is.

Bővebb információ a műsorról és a jegyárakról a Kultkikötő honlapján érhető el. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Grund – vígszínházi fiúzenekar koncertjéről (Fotó: Kultkikötő)