Tavaly szeptemberben mutatták be a mozik Kis Hajni első nagyjátékfilmjét, a Külön falkát, amely azóta már felkerült az HBO Max kínálatába és a Filmión keresztül is kölcsönözhető.  Az érzelmes történet egy börtönviselt férfi (Dietz Gusztáv) és lánya (Horváth Zorka) kapcsolatát, összecsiszolódását mutatja be. Az alkotás már több díjat is bezsebelt a bemutatása óta (többek között a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a CineFesten is), most pedig újabb elismerésnek örülhetett a stáb. 

Az Art Mozi Egyesület 1990 óta működik, 2008-ban pedig megalapította a filmdíját is, amelyet minden évben az előző esztendőben bemutatott magyar filmek közül annak ítélnek oda, amit az art mozik a legjobbnak ítélnek meg. A filmszemlékhez kötődő gyakorlat aztán azok megszűnésével szünetelt egy ideig, ám az Egyesült úgy érezte, hogy a világjárvány miatti megterhelő időszak után fontos ismét felhívni a figyelmet a különleges alkotásokra, ezért 2022-ben újfent meghirdette a díjátadást. Az Art Mozi Egyesület díját idén a Külön falka rendezője, Kis Hajni kapta „magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért”. A díjat november 13-án, vasárnap a budapesti Művész Moziban adta át az Art Mozi Egyesület alelnöke, Borsos Erika. 

A rendező a következő sorokkal reagált a díjra a Facebook oldalán: „Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön falkát több mint egy éve mutatták be, és még múlt héten is telt házzal vetítették. A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak, akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni.” Gratulálunk!

Kiemelt kép: Kis Hajni a díjjal (Fotó: Külön falka Facebook)