A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone kedd esti londoni gáláján a Budapesti Fesztiválzenekar vehette át az év zenekarának járó elismerést.

„Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra” – mondta el a jelenleg Berlinben tartózkodó Fischer Iván, aki reméli, hogy a díj fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.A Budapesti Fesztiválzenekar többek között a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg. Az együttest előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét.

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója elárulta, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével. „A magyar állammal és Budapest Főváros Önkormányzatával aláírt háromoldalú szerződés garantálja a Fesztiválzenekar működését, ugyanakkor a mostani nehéz helyzetben a hazai zenekarok a támogatások egyharmadát kapták meg. Nagyon optimisták vagyunk, hogy nem lesz baj, és mind a fővárostól, mind a magyar kormánytól év végéig meg fogjuk kapni a várt támogatást”.

Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó: bfz.hu)