Más helye van a kortárs magyar drámának a kőszínházban és a független szcénában? Vannak-e kortárs magyar sikerdrámák? Várják-e a nézők a kortárs magyar írók új drámáit? És a rendezők, igazgatók? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni Máté Gábor (színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója), Pass Andrea (író-rendező) és Závada Péter (író, költő, fordító dramaturg) a január 24-én, azaz ma 17 órakor kezdődő Jó kérdés beszélgetősorozat következő részében, melynek a helyszínét a Katona József Színház biztosítja.

A Jó kérdés beszélgetéssorozatban az eddigi öt évad alatt több szempontból vizsgálták a színpadi szövegeket: szó esett arról, hogy szólhat-e egy klasszikus mű a kortársi valóságról, mire van joga a fordítónak, a dramaturgnak, a rendezőnek, hol a szerzőség határa, meddig adaptáció, és honnan eredeti egy színpadi szöveg. Emellett azt is megvizsgálták, hogyan beszéli ki az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház, és milyen céllal teszi ezt, melyek a hangsúlyos témák, mitől több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál, hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás, és mi jellemzi a múltfeldolgozó előadásokat, vannak-e alapdilemmák, és vannak-e alapkonszenzusok.

A beszélgetés, amelyet ezúttal is Seres Gerda újságíró vezet majd, a Jó kérdés Facebook-oldalán és a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján lehet majd megtekinteni.

Kiemelt kép: Máté Gábor, Pass Andrea és Závada Péter (Fotó: Magyar Színházi Társaság)