Több mint félszáz program, köztük komolyzenei és dzsesszkoncertek, színházi előadások, kiállítások, kirándulások, családi és gasztronómiai programok várják a látogatókat a 31. Zempléni Fesztiválon, amelyet idén először a Tokaj-hegyaljai Nyár rendezvénysorozat részeként rendeznek meg.

Augusztus 12. és 21. között Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont neves magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak. A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, fellép többek között a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco is. A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken Balázs János, Berecz Mihály és a Keller Quartet játékát is élvezhetik a nézők. A Szent Efrém Férfikar egy-egy különleges zarándokkoncert keretében énekel Filkeházán és Mikóházán, a Fool Moon énekegyüttes is két koncerten lép fel, de érkezik még Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia is, akik az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.

A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg. Az Orlai Produkciós Iroda darabjai mellett a Föltámadás szomorúsága című Ady-estjével Földes László HOBO is színpadra lép. A gyermekes családokat Laposa Julcsi előadásai és A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel című sorozat idei koncertje várja, amelyen Hollerung Gábor tart előadást Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.

Kern András és Hernádi Judit a Valódi hamisítvány című darabban (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül Malek Andrea, a Benkó Dixieland Band, a Binder Quartet és a Budapest Ragtime Band lép fel a fesztiválon. Szőke Nikolett és a Swing a la Django a 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel a Tokaj Fesztiválkatlanban. Esti jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron, ahol fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.

A programokról további információ a Zempléni Fesztivál oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Szent Efrém Férfikar (Fotó: Szent Efrém Férfikar)