Már látogatható a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása, a Vigyázat, törékeny – Handle with Care.

A kiállítás címe egyaránt utal a gondoskodásra szorulók kiszolgáltatottságára, a gondozó és gondozott között fennálló aszimmetrikus viszonyrendszerre, az élet törékenységére és az ökoszisztémánk sérülékenységére, a szociális háló hézagaira és a gondoskodás mindennapi rítusaira – de legfőképp a kollektív felelősségvállalás szükségességére hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor magára a múzeum szerepére is vonatkoztatható, amelynek a műtárgyak gondos kezelésén túl új, a társadalmat érintő kihívásokkal és feladatokkal kell szembenéznie. A többszintű válság időszakában a kiállítás arra keresi a választ, miként értelmezhető a gondoskodás sokrétű fogalma, és mi a művészet (és a múzeum) szerepe annak újragondolásában.

Jelen kiállítás – amelynek kurátorai: Dabi-Farkas Rita és Popovics Viktória – valós helyzeteket mutat be, kérdéseket vet fel, ahelyett, hogy kész válaszokkal szolgálna a társadalmi problémákra. A különböző művészeti pozíciók eltérő szempontokat vonultatnak fel, a művek sokszínűsége pedig azt támasztja alá, hogy a gondoskodás korunk egyik kulcsfogalma, melynek kritikai potenciálja nem elhanyagolható.

A kiállítás 2024. január 14-ig tekinthető meg.

Kiemelt kép: Maria Bartuszová: Második szobrászati szimpózium vak és gyengénlátó gyermekeknek, 1983 (Fotó: Gabriel Kladek)