A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház küldetésének érzi, hogy felhívja a felcseperedő generáció figyelmét a klímaváltozásra. Új bemutatójuk, a klímamese írója Tóth Kata, dramaturg, aki magánéletében mindent elkövet, hogy a mindennapokban egyre inkább csökkentse ökológiai lábnyomát, s erre igyekszik felhívni mások figyelmét is. Ezt a célt szolgálja A jegesmedve szerelMese című előadás is, melyet Cseke Péter direktor rendezett. A fagyimacik és a világ megmentéséért szorgoskodó fiatalok humoros, érzelmes, vagány zenékkel és koreográfiákkal teletűzdelt történetét november 4-én láthatta először a gyermekközönség.

Az előadásból kiderül, hogyan találhat egymásra egy csapat fiatal a Föld megmentéséért folytatott harcban, s az is, hogyan lehetsz egy élhetőbb világ ünnepelt hőse. A zenés produkcióhoz a  különféle stílusokat ötvöző, de mindenképp fiatalos és fülbemászó dallamokat Varga-Huszti Máté és a Dante szerezte, a dalszövegeket pedig szintén a teátrum színművésze jegyzi.

Szegvári Júlia pedig amellett, hogy az egyik főszereplőt, Linkát alakítja a darabban, a fiatalok körében népszerű videómegosztó inspirálta koreográfiákat csempészett az előadásba, illetve saját mozdulatsorokat is megálmodott, amikről reméli, új kihívásokként terjednek majd el a videómegosztón, így népszerűsítve minél szélesebb körben jegesmedve szerelMesét és az általa közvetített fontos üzenetet. Linka barátnőjét, Grétit Szabó Dorottya, a két klímaharcos fiút, Békés Petit és Békés Tomit Varga-Huszti Máté és Koller Krisztián formálja meg. Medve Mama és Medve Mima bájos karaktereit Csombor Teréz és Danyi Judit tölti meg élettel. A Zöld Birodalom ura, azaz Zöld úr szerepében Körtvélyessy Zsolt, Zöld Úrfiként Lakatos Máté, míg Zűrfiként Váry Károly látható a nagyszínházi produkcióban.

Kiemelt kép: Jelenet a jegesmedve szerelMese című előadásból (Fotó: Kaszner Nikolett)