Fliegauf Bence kis- és dokumentumfilmek mellett olyan mozikban bemutatott alkotásokkal tette le a névjegyét a magyar filmgyártásban, mint a Csak a szél, a Liliom ösvény vagy a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról díjjal távozó Rengeteg – Mindenhol látlak, következő munkájával pedig még nagyobbra tör. A Csontláz névre keresztelt projekt egy klímaváltozásról szóló bio-horror lesz, amelynek második forgatókönyv-változatának fejlesztését a Nemzeti Filmintézet két millió forinttal támogatta.

A Csontláz koncepciója egy olyan ötletre épül, amelynek részben vannak valós alapjai. A középpontjában egy huszonéves antropológus nő áll, aki Erdélyben próbálja megtalálni eltűnt biológus édesapját, aki hatalmas felfedezést tett: a klímaváltozás miatt olvadó permafrosztból különböző lények kerülnek elő, amik képesek voltak túlélni a hibernálást. Hősünk maga is kapcsolatba kerül egy ilyen entitással, csakhogy tetteit nem ő irányítja, hanem egy ismeretlen parazita, ami a jégből olvadt ki. 

“A horror sokszor nagyon ijesztően hangzik, zombikra és vámpírokra asszociál az ember, holott készülnek transzcendentális filmek is például , amik szintén beleesnek ebbe a kategóriába. A Csontlázban van egy sci-fi vonal is, abban az értelemben, hogy sok klasszikus sci-fi látnokian előre vetítette azokat a folyamatokat, amik később beigazolódtak. Bizonyos dolgokat úgy mutatunk be, ahogy akár meg is történhetnek.” – mondta el Mécs Mónika, a film producere a Filmhu-nak, aki azt is elárulta, hogy a Csontlázat februárban beválogatták a virtuálisan megrendezett Berlináléra, ahol számos partnerrel és producerrel tárgyaltak a koncepcióról, de különböző európai filmalapok is érdeklődtek utána, jelenleg az ajánlatokat összegzik. A filmet azonban egyelőre magyarul képzelik el és a korábban említett forgatókönyv is magyarul készül, a lehetséges premierről viszont érthető módon még nem esett szó. 

Kiemelt kép: Fliegauf Bence (Fotó: MTI/EPA/Tim Brakemeier)