Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű portálját, hogy szélesebb körben népszerűsíthesse a műfajt. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 29 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, és kapcsolódó anyagai segítésével kíván hozzájárulni az operák jobb megértéséhez. A Magyar Állami Operaház korábban Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, valamint Mozart A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című előadásait tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a felületen. Vajda János operája, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása november 19-én 20 órától válik elérhetővé, majd ezt követően fél éven át lesz visszanézhető a nemzetközi portálon.

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása Vajda János negyedik operája, amit bemutatott a Magyar Állami Operaház. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző eredetileg Bulgakov művét szerette volna megzenésíteni, végül azonban alkotótársaival, Várady Szabolcs szövegíróval és Mátrai Diána Eszter dramaturggal a két színdarab kombinációja mellett döntött. Így a hangsúlyt Molière komédiájára helyezték, amit Vajda szinte teljes egészében megzenésített. Bulgakov drámájából XIV. Lajos francia király és Molière párbeszédei kerültek át a színdarabba.

A képzelt beteg előadásfotó (Fotó: Berecz Valter)

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében A Francia Múzsa Szezonja részeként, 2020. októberében bemutatott darab a pandémia miatt mindössze négy alkalommal volt eddig látható. Szabó Máté rendezésében a premierhez hasonlóan Argant és Molière-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett (Béline), Horti Lilla (Angelika), Hanczár György (Cléante), Bátori Éva (Toinette), Rácz István (Dr. Purgó) és Biri Gergely (Teofil) lesznek. A keretjátékban feltűnő XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter alakítja, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli. A darab a november 19-i közvetítést követően még november 21-én, 23-án, 27-én és december 19-én lesz látható az idei évadban élőben az Eiffel Műhelyházban.

Kiemelt kép: Jelenet A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című előadásból (Fotó: Berecz Valter)