Különleges meglepetéssel készül idén a Katona József Színház szilveszterre: 20 órától Egressy Zoltán mindenki által ismert klasszikus drámáját, a Portugált közvetítik stream műsorukban. Az 1998. október 18-án bemutatott darab a napra pontosan 20 évvel későbbi levételéig 423. előadást élt meg, ezzel a Katona történetének leghosszabban játszott darabja.

Lukáts Andor rendezésének premierje még a Kamrában volt, ám a nagy sikerre való tekintettel a produkció 2003 nyarán átköltözött a Kossuth Lajos utca másik oldalára, attól kezdve a nagyszínpadon volt látható. Egészen rendkívüli, hogy az eredeti szereposztásból nyolc színművész 20 éven át játszotta karakterét, ők: Pelsőczy Réka, Csuja Imre, Bán János, Lengyel Ferenc, Takátsy Péter, Kása Gyula, Szirtes Ági és Varga Zoltán.

A legendás történet Irgácson játszódik, a vidéki kis faluban, ahol megállt az élet. A központ a kocsma, ahol a kocsmáros lánya is dolgozik, és ahol a közösség összes tagja megfordul: a helyi mókamestertől kezdve a már nyitáskor részeg munkásig. Ebbe a közegbe toppan be a pesti idegen, aki azonnal felbolygatja a falu békés életét, amint szemet vet a fiatal lányra…

A zseniális helyzetkomikumra épülő szituációk számos más alkotóközösséget is megihlettek a ’98-as ősbemutató óta, összesen 39 színházban mutatták be: többek között a szegedi, a miskolci és a győri Nemzeti Színházban, az RS9 Stúdiószínházban, illetve Grazban, Pozsonyban, Prágában, Kassán, Poznanban, Szatmárnémetiben, Londonban és Újvidéken is. Lukáts Andor a bemutatás évében filmet rendezett belőle, 2014-ben pedig megjelent az előadás DVD-n is. A Portugál több mint 150 ezer nézőhöz jutott el, amíg a Katona József Színház repertoárján szerepelt.

Tapsrend a 400. Portugál előadás után (Fotó: Wikipédia)

Kiemelt kép: Jelenet a Portugálból (Fotó: Kleb Attila)