A Katona József Színház idei nagyszínpadi bemutatóinak sorát Máté Gábor rendezése, a Mesteremberek című vígjáték kezdi meg. Nemrég megtartották Line Knutzon színdarabjának olvasópróbáját a teátrumban.

A mű korunk felborult szakmai értékrendszerét állítja a középpontba, melynek vizsgálatához ezúttal egy egészen hétköznapi szituáció ad keretet: „A lakásfelújítás mindig áldozatokkal jár – még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy már tényleg napokon belül elkészülnek a mesteremberek, és a középkorú házaspár végre boldogan élhet álmai otthonában. De váratlanul titokzatos dolgok történnek: építőanyagok, falak, lépcsők tűnnek el, és ez még csak a kezdet…” – olvasható a darab színlapján.

A mű – annak ellenére, hogy színházban korábban még nem debütált – nem lehet teljesen ismeretlen a skandináv irodalom kedvelőinek, ugyanis 2017-ben már megjelent az azonos című antológiában, Iván Andrea fordításában. A kortárs dán drámákat magába foglaló kötet tökéletesen szemlélteti az írók színházi attitűdjét: a korábban használt dokumentarista stílust elhagyva a legtöbben inkább átszűrik a sokoldalú emberi természetet és a körülöttünk létező valóságot, és a személyes jegyeket emelik ki – nem tesz másképp Knutzon sem.

Az írónő izgalmas karaktereit ezúttal Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Bányai Kelemen Barna, Vajdai Vilmos, Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán és a társulathoz újonnan igazolt Tóth Zsófia és Lengyel Benjámin keltik életre. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni jegyzi, a zeneszerző pedig Friedenthal Zoltán. A bemutatóra szeptember 24-én kerül sor.

Kiemelt kép: A Mesteremberek olvasópróbája (Fotó: Dömölky Dániel)