A Katona József Színház elmúlt két évtizedének egyik legsikeresebb előadásával nosztalgiázhatunk szilveszter estéjén. A Top Dogs 2021. december 31. és 2022. január 2. között lesz elérhető és megtekinthető az eSzínház oldalán.

Urs Widmer darabját, a Top Dogsot 2002. április 20-án mutatták be Bagossy László rendezésében, az előadást pedig több mint 15 évig játszották nagy sikerrel. A 2018. június 25-i darabtemetésig 415 alkalommal került műsorra a Kamrában, és számos vendégjátékon volt látható. Érdekesség, hogy az utolsó három előadás teljes bevételét a színház az Ódry Árpád Művészotthon számára ajánlotta fel, ezzel is támogatva az intézmény működését. Az előadásban Tóth Ildikó, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szabó Győző, Vajdai Vilmos és Takátsy Péter szerepelt.

A Top Dogs szereplői kirúgott menedzserek, akiket gyötör a kétségbeesés, mardos a szégyen, emészt a harag, és akik már-már belehullanak a moralizálás szánalmas mocsarába, mintha egyik pillanatról a másikra felejtették volna el a kemény jelszavakat: „Az utókor nem tisztességes, hanem nyereséges vállalatokra emlékszik.”; „A tisztesség az utolsó előtti mentség. Az utolsó a siker.”; „Erkölcsi hullának a győztes vetélytársat nevezzük.”; „A megbízhatóság nem azt jelenti, hogy adnak megbízást.”; „Ami üzletileg erkölcstelen, az többnyire jövedelmező.”; „A rugalmas erkölcs az érvényesülés támasza.”; „A hencegés nem etikátlan öndicséret, hanem az érvényesülés marketingfogása.” Ám az ember-orcájú kapitalizmus hőseink segítségére siet. Befizeti őket egy csinos kis „crash-tréningre”, ahol majd új állást keresnek nekik, egyszersmind az elveszett lelkeket gatyába rázzák, felturbózzák a lerobbant önbecsülést, élesítik az önismeretet, edzik a harci kedvet, és megtámogatják az omladozó hitet a Coca-Colában meg a Credit Internationalban, az American Expressben és a Toshibában.

A Top Dogs 2021. december 31. 19:00 órától, 2022. január 2. 24:00 óráig tekinthető meg online az eSzínház.hu oldalon.

Kiemelt kép: Jelenet a Top Dogs című előadásból (Fotó: Lehotka Judit Zolka)