A március 19-én tartott sajtótájékoztatón meghirdette jövő évadát Budapest egyik legizgalmasabb, összművészeti kulturális intézménye, a Müpa. A 2019/20-as évadban is világklasszis zenekarok, kiváló szólisták és legendás karmesterek érkeznek, hogy lenyűgözzék a hangversenytermek közönségét. A komolyzenei programok mellett jövőre is folytatódnak a Müpa könnyűzenei és irodalmi sorozatai. Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazztavasz és 2020 júniusában rendezik meg újra a nemzetközi hírű Budapesti Wagner-napokat.

A Müpa épülete (fotó: Müpa)

A 2019/20-as évadban többfajta irodalmi estet kínál az érdeklődőnek a Müpa. A Literárium és Literárium Extra elnevezésű sorozatokban az irodalom kilép a könyvek lapjairól és élő, mozgalmas eseménnyé válik. A műsorok egyedi ötleteikkel, olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, kedvet ébresztve ahhoz, hogy kézbe vegyünk addig még nem ismert köteteket is. Az új esteken 2019 őszétől többek között Ugron Zsolna, Závada Péter, Simon Márton, Dragomán György, Szabó T. Anna és egy emlékesten Tandori Dezső művei is terítékre kerülnek.

Az évad együttese a Nemzeti Filharmonikusok (fotó: Csibi Szilvia/Müpa)

A következő idényben is folytatódik a Vers-estek a Müpában elnevezésű programsorozat, és összesen hat új produkcióra válthatnak jegyet az érdeklődők. A Katona József Színház művészei Máté Gábor rendezésében 2019 szeptemberében Füst Milán, majd 2020 februárjában Dsida Jenő verseit adják elő az Üvegteremben. Az Örkény Színház társulata Mácsai Pál vezetésével idén novemberben a 100 éve elhunyt költőóriás, Ady Endre előtt tiszteleg műsorával. Karácsony előtt pár nappal a Nemzeti Színház művészei Rubold Ödön rendezésében lépnek a közönség elé, és Fodor Ákos, a magyar haiku mesterének verseiből álló estet adnak elő. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Novák Eszter irányításával 2019 októberében Tóth Árpád, 2020 májusában, a sorozat zárásaként Faludy György költeményeit idézik meg a színpadon.

Ahogy minden évben, a Müpa idén is kiválasztotta az évad művészét és együttesét, akikkel alkotóként és fellépőként is találkozhat a közönség. Ezt a címet a 2019/20-as évadban a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter, valamint a hazai zenei élet kiváló és mértékadó formációja, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar viseli. A Müpa jövő évadára a hűségprogramban részt vevők már március 20-tól megválthatják a bérleteket, a nagyközönség számára pedig március 22-től válik elérhetővé a 15 szezonbérlet.

Kiemelt kép: Máté Gábor (fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás), Mácsai Pál (fotó: Index/Huszti István), Novák Eszter és Rubold Ödön (fotó: Eöri Szabó Zsolt)