Francis Poulenc francia zeneszerző operájának alapjául a compiègne-i mártírok igaz története szolgált: a francia forradalom idején, a jakobinus diktatúra egyházellenessége és terrorja miatt 1794. július 17-én Párizsban tizenhat kármelita apácát végeztek ki. A nővérek levágott hajjal, a Veni Creator Spiritust énekelve vonultak a guillotine alá. (Pontosan tíz nappal később véget ért a diktatúra, és Robespierre-t lefejezték.)

A történet középpontjában egy fiatal arisztokrata lány, Blanche de la Force áll, aki félelmei elől zárdába menekül. Az ő vívódásain keresztül mutatja be a komponista a hit próbáját művében, amely az operairodalom talán legfantasztikusabb és legmegrázóbb fináléjával zárul.

A művet Anger Ferenc állította színpadra, főbb szerepekben pedig Létay Kiss Gabriella, Fokanov Anatolij, Boncsér Gergely, Budai Lívia, Váradi Zita, Balga Gabriella és Szemere Zita láthatók. Az Opera együtteseit Christian Badea vezényli.

A háromfelvonásos produkció francia nyelven, magyar és angol felirattal jegyváltás ellenében látható április 3-án, 20 órától. Az előadás 16 éves kortól ajánlott.

Kiemelt kép: jelenet A kármeliták c. előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)