A rendezvény első napján, már délelőtt elkezdődtek a programok a Káli-medence tíz gyönyörű településén.

A gyerekeket a Hagyományok Háza Folkudvara várta, ahol olyan ritka kézműves foglalkozások titkaiba nyerhettek bepillantást, mint a nemezelés és a vesszőfonás. A Merende műhelynek köszönhetően pedig a néphagyományokból ismert, emberléptékű gyermek-, illetve felnőttjátékok éledtek újra a kővágóörsi Botond Pajtában. Fábián Éva mesemondó is elkápráztatta a kicsiket, Kondics Gergelytől és párjától pedig táncot tanulhatott a nap folyamán az aprónép.

Fábián Éva mesemondó a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

Amíg a legkisebbek a különböző foglalkozásokon alkottak, addig a felnőtteket is számos kiváló lehetőség várta: irodalmi programok, lovasbemutatók, vándorcirkusz, könnyű-és komolyzene, és természetesen tánc és ének minden mennyiségben.

Irodalmi klub a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A fesztiválon a képzőművészet is magas szinten képviselteti magát, a Tapolcai rajzbarátok körének kiállításmegnyitóján annyian gyűltek össze, hogy arról talán még Baán László, a Szépművészeti Múzeum Főigazgatója is elismerően nyilatkozna. A Hangodi László történész által megnyitott kiállításon, több, mint száz alkotás látható.

A fesztivál rajongóinak legnagyobb örömére, Pál István Szalonna és bandája is megérkezett Kékkútra, ahol a délutáni hőség ellenére is kisebb tömeg várta őket.  A nagyszínpadon a Misztrál együttes és Heinczinger Mika nemcsak zeneileg nyújtott élményt, divatbemutatóval is színesítették az előadásukat.

Pál István Szalonna és bandája a KŐFESZT-en (Fotó: Kulcsár István)

Az esti koncertek is nagyot szóltak: Ferenczi György és a 1-ső Pesti Rackák koncerten már az első dalnál tetőfokán volt a hangulat, annak (is) köszönhetően, hogy az alapító-főszervező Csúri Ákos bejelentette, hogy jövőre a csapat kezd majd a nulladik napon.

Anima Sound System koncert a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

Az Ábrahámhegyi színpadnál pedig a szombathelyi Anima Sound System zenekar hívei gyűltek össze szép számban és mulattak éjszakába nyúlóan. A Mozi Étterem színpadán a Borbély-Dresch Quartett jazz koncertje szórakoztatta a lelkes közönséget, majd a Botond Pajtában kezdetét vette a hajnalig tartó táncház.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával jött létre.

Nyitókép: Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)