Már hagyománnyá vált Székesfehérváron, hogy a színházi évad első premierjének keretében adják át a Pro Theatro-díjat, amellyel a város önkormányzata a színházi világban dolgozók munkáját ismeri el. Idén a Bagó Bertalan által színpadra állított Shakespeare-darabbal, a Julius Caesarral indult el az évad a Vörösmarty Színházban, a bemutatóra ellátogató nézőket pedig egy-egy szál virág várta a terem valamennyi ülőhelyén – ezzel a gesztussal szerette volna a teátrum megköszönni a támogatásukat. 

Székesfehérvár Közgyűlése nevében Dr. Cser-Palkovics András polgármester két „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adott át az eseményen: a város színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként elismerés illette a Jászai Mari-díjas Tóth Ildikó színművészt és Kalmár Johanna ügyelőt is. A színésznő idén már a nyolcadik évadát kezdte meg a Vörösmarty Színház társulatában és köszönőbeszédében meghatottan emlékezett vissza az eltelt időre: „Ötven évvel ezelőtt három éven át éltem Székesfehérváron, és sem Kígyó utcai óvodásként, sem rákóczis diákként nem gondoltam, hogy egyszer majd itt állok, így Önök előtt. A színháznál és így Székesfehérváron eltöltött időben szerzett tapasztalataim alapján bizton mondhatom, büszkék lehetnek arra, hogy egy ilyen városban élnek, ahol egy ilyen fontos kulturális intézményt megtartanak és támogatnak.”

Tóth Ildikó és Kalmár Johanna (Fotó: Kiss Láslzó)

A teátrum igazgatója, Dr. Szikora János elmondta, hogy nehéz idők jönnek, számolnak átmeneti bezárással, de mindazokat az előadásokat, amiket meghirdettek, be is fogják mutatni – kezdve a Julius Caesarral. „Az a kérésünk, hogy szeressék ezt a színházat, amely értéket, élményt nyújt nézőinek minden évadban. A színház volt, van és minden nehéz körülmény ellenére lesz is, mert e nélkül a város, a megye és a régió kulturális élete elképzelhetetlen” – tette hozzá Dr. Cser-Palkovics András. 

Kiemelt kép: Tóth Ildikó (Fotó: Kiss László)