Június 11-én és 12-én a Holland Nemzeti Balett fiatal tehetségei lépnek fel a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.

Évről évre több száz jelentkező közül kerülnek ki azok a fiatalok, akik a Junior Társulat tagjaként megkezdhetik a nemzetközi karrierük építését. A Junior Társulat 2013-as alapítása óra jelent ugródeszkát a fiatal táncosok számára ahhoz, hogy a Holland Nemzeti Balettakadémiáról a Holland Nemzeti Balettre váltsanak. Jelenleg tizennégy táncos dolgozik a Junior Társulatban Ernst Meisner művészeti koordinátor vezetésével. Bimbózó tehetségüket most a Shooting Stars című produkcióban tekinthetik meg a hazai nézők: a jövő sztárjai Hans van Manen híres koreográfus színpompás darabjában, valamint feltörekvő alkotók nem kevesebb, mint négy világpremierjében mutatják be lenyűgöző, frissen csiszolt képességeiket.

Hans van Manen alkotása, az In the Future a színek és testek fenséges játékát mutatja be lüktető, jazz- jellegű zenekísérettel. A Bloom Milena Sidorova fiatal kreatív munkatárs új műve, amelynek témája a fontos átmenet, amikor egy fiatal felnőtt kialakítja saját identitását. Marta Reig Torres spanyol koreográfus alkotása, a Sublimeness of NoBody a testre összpontosít, az emberlét lényegét tárja fel, és arra keresi a választ, hogyan köt ez össze minket, embereket egymással. A 19 éves Zoë Greten koreográfiája, az If only I knew the right way, egy másik kérdést tesz fel: amikor döntést hozunk, mennyire vezetnek bennünket mások tévútra? Végül Peter Leung koreográfus Pas de Deux című művével lép túl a genderspecifikus mozdulatokon és tánclépéseken.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Hollan Nemzeti Balett In the Future című előadásából (Fotó: Michel Schnater)