A békéscsabai teátrum társulata nagyon várja, hogy újra nézők előtt játszhasson, ezért már javában készülnek az újranyitásra.

Nemrég csak házi bemutatón nézhették meg a Jókai Színház munkatársai Zalán Tibor művét, a Kaland a nagy családerdőben című darabot. A történet főhőse, Dani (Kopanyicza András), az aprócska korától fogva intézetben élő kisfiú aligha kap örömet, mert a családja sosem látogatja. A búsulásból a Holdherceg (Ormándy M. Keve) látogatása menekíti ki: kalandos utazásra hívja, amely a mesék, a fantázia birodalmába vezet, melynek során Dani saját magát is mélyebben megismeri. A sok-sok kaland után Dani visszatér az intézetbe, ahol reggel szebb világra ébred: ezúttal nemcsak a barátaihoz jönnek látogatók, de hozzá is érkezik valaki: rég nem látott édesanyja keresi fel, melynek hatására a kisfiú élete gyökeresen megváltozik.

Merő Béla, az előadás rendezője elmondta, hogy azért ajánlja mindenkinek a darabot, mert a televízióban hozzáférhető mesék túlmagyarázzák az életet, ráadásul azokban – szemben Zalán Tibor művével – nem születnek csodák.

Az új produkciót követően megkezdődött Tamási Áron Vitéz lélek című példázatának olvasópróbája is, amelyet a szerző a háború elleni segélykiáltásként írt meg 1940-ben.

„[…] Úgy kell majd színpadra vinnünk, hogy annak a tartalmát semmihez nem mérhetjük, a lelkeket kell megnyitnia. Ennek az előadásnak a legmélyén hatalmas tragikum lakozik. […] A főszereplő, Balla Péter életén keresztül beszélt ekkor az író a háború szörnyűségéről, amelynek lenyomata megmarad a háború elmúltával is. A hűségről is szól ez a mű, mert aki hűséges, az csodák tanúja lesz” – mondta Kiss József, a darab rendezője.

Kiss József (Fotó: Jókai Színház)

Az előadást úgy szeretné felépíteni, mintha fekete-fehér filmet nézne a közönség, ahová – mint a hajdani kiszínezett katonafotókon – beúszik egy-egy szín, míg végül az előadás zárásakor az egész színessé válik.

A próbafolyamat terv szerint április 30-án házi főpróbával zárul a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A főbb szerepekben Czitor Attila mellett Katkó Ferenc, Tomanek Gábor, Kovács Edit és Földesi Ágnes Villő látható majd.

Kiemelt kép: Ormándy M. Keve és Kopanyicza András a Kaland a nagy családerdőben házi bemutatóján