Január 19-én, 21 órától a Békéscsabai Jókai Színház 1993-as Jézusfaragó ember című előadását közvetíti az M5 csatorna, melyet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházi rendező, Csiszár Imre állított színpadra.

Az előadás Nyirő József erdélyi magyar író azonos című novelláskötetén alapszik, amely 1924-es kiadásakor meghozta az országos ismeretséget az író számára. Nyirő elsősorban erdélyi témákkal foglalkozott műveiben, ezért kiadásukat a román és magyar szocialista pártállami rendszerek betiltották, 1920-ban azonban mégis sikerült megnyernie a Zord Idő pályázatát Haldoklik a székely című novellájával. Ezt követően megalapította az Erdélyi Szépmíves Céhet, majd Kacsó Sándorral, Szentimrei Jenővel és Tamási Áronnal együtt bekapcsolódott a Benedek Elek körül tömörülő székely irodalmi körbe. Színházi darabjait 1945 és 1988 között nem játszotta hivatásos társulat, az ezt követő években azonban nyolc premierjét is regisztrálták a Színházi adattárban.

A Jézusfaragó ember című novelláskötetet többen a Nyirő életmű csúcsának tartják, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy olyan neves kritikusok méltatták lelkesen és elismerően, mint Németh László vagy Jancsó Béla. „A székelyek emelt elmével járnak. Nem barom mellett baktató parasztok ők, hanem Isten jobbjának árnyékai, kiknek értelme röptében táplálkozik, mint a fecske.” – írja Nyirő rögtön az első oldalon, amellyel kijelenti, hogy az ezekben a novellákban szereplő székely emberek nem hétköznapiak, hanem mitikus hősök egy mitikus időben és térben. Ajnádi Ferenc szobrászként keresi kenyerét, és abban reménykedik, hogy legújabb művével, egy fából faragott Krisztus szoborral megváltoztathatja családja sorsát egy jobb irányba. Csakhogy a falu népének nem tetszik a megrázó alkotás. A férfi úgy dönt, hogy felmegy a havasokba és beáll a favágók közé, hogy biztosítani tudja felesége és gyermekei megélhetését. „A természet zord törvényei és a keserves fizikai munkát megismerve rádöbben arra, hogy az embereknek, akik összetartanak, egymást segítik, derűt, szépséget kell adni és ezentúl a gyermek Jézust faragja meg, felvidítva felnőtteket, gyerekeket egyaránt.” – írja az előadás színlapja.

A megható művet 1993-ban Csiszár Imre állította színpadra. A rögzített előadásban színpadra lép: Baranyi Péter, Lészkó Attila, Mádi Szabó Gábor, Szabó László, Uhrin Ferenc, Vas Gyula, Bartus Gyula, Darkó Éva, Gál Csaba Boogie, Gáspár Tibor, Géczi József, Gyurcsek Sándor, Harkányi János, Hodu József, Horváth Margit, Kalapos László, Kovács Edit, Matus György, Mészáros Mihály, Muszte Anna, Sánta László, Simon Mihály, Szentirmay Éva, Szőke Pál, Tamás Simon, Tomanek Gábor és Valjon Péter.

Kiemelt kép: Részlet a Jézusfaragó ember című előadásból (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)