A JCDecaux idén negyedik alkalommal hirdeti meg irodalmi pályázatát: az Álljon meg egy novellára! döntős alkotásai eleddig a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein mesélhették el egyoldalas történeteiket, idén azonban a virtuális térben is megjelennek a nyertesek munkái: a szervezők jóvoltából a művek vizuális podcast formájában is megszólalnak neves színművészek előadásában, a Telekom MagentaKraft pedig mentorprogram életre hívásával támogatja a pályázókat.

„Kultúrára minden korban szükség van, a kultúrafogyasztást ugyanakkor folyamatosan formálják a társadalmi és technikai változások. A pályázat digitális kiterjesztésével még szélesebb közönséghez szeretnénk eljuttatni az alkotás és az irodalomfogyasztás örömét” – fogalmaz Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója.

A pályázat korábbi éveiben összesen 10.800 novella érkezett be a szervezőkhöz, a legjobbak 2019-ben a Líra Könyv és az Athenaeum Kiadó jóvoltából egy válogatáskötetben meg is jelentek. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a kezdeményezés, ám idén megújult formában tér vissza: a shortlistre kerülő művek nemcsak a köztéri megállóhelyeken szórakoztatják majd a járókelőket, hanem a virtuális térben is megelevenednek Vecsei H. Miklós, Pesák Ádám és Kiss Flóra jóvoltából. A zsűri elnöke idén is Grecsó Krisztián, akinek munkáját Vecsei H. Miklós és a Magyar Telekom delegált zsűritagja segíti majd.

Pályázni minimum 3.600, maximum 4.000 leütés terjedelmű novellákkal, anonim módon lehet a JCDecaux online felületén június 15-ig. A zsűri húsz novellát választ ki, amelyeket az utazóközönség 2021 nyarán olvashat majd országszerte. A legjobb alkotás 300 ezer forintos pénzdíjban részesül, a második 200 ezer, míg a harmadik helyezett 100 ezer forintot kap. Egy-egy kiválasztott alkotó olvasói közönségdíjban, illetve idén már a Telekom különdíjában is részesülhet.

Kiemelt kép: JCDecaux