29. alkalommal rendezik meg Romániában az Országos Színházi Fesztivált október 18. és 27. között, amelyen idén hét erdélyi magyar színház és a budapesti Radnóti Színház is részt vesz. A Bukarestben megrendezésre kerülő szemle ötödik éve zajlik a román államelnök védnöksége alatt, az idei rendezvényt az 1989-es rendszerváltozás és a romániai forradalom 30. évfordulójának szentelik.

A tíz napos fesztiválon 41 hazai és négy külföldi produkciót láthatnak az érdeklődők, köztük a Magyarországról érkező háromszoros POSZT-díjas és kétszeres Színikritikus-díjas III. Richárd című előadást, melyet a világhírű román rendező Andrei Serban állított színpadra a Radnóti Színházban Alföldi Róbert főszereplésével. A darabot október 22-én A Bulandra Színház Liviu Ciulei termében játsszák.

A szemlén három előadással képviselteti magát a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Jónás, A velencei kalmár, Las Meninas), eggyel-eggyel pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Luigi Pirandello: IV. Henrik), a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata (Székely Csaba: Semmit se bánok), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (Thornton Wilder: A mi kis városunk), a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre), a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház (Csehov: Három nővér) és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata (Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye?).

Kiemelt kép: Jelenet a III. Richárd című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)