Augusztus 20. és 28. között rendezik meg Debrecenben a II. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt. Az idei megmérettetésre ezúttal karmesterek jelentkezését várják, akik rendhagyó módon nemcsak zenekari darabokat, hanem számos oratórium- és operarészletet is vezényelnek majd. A versenyre február 28-ig lehet nevezni a verseny hivatalos oldalán, a megmérettetés középpontjában Kodály Zoltán idén száz éve komponált remekműve, a Psalmus Hungaricus áll.

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny változó kategóriákban kerül megrendezésre, első alkalommal a vonósok (hegedű-, brácsa- és csellóművészek) mérték össze tudásukat 2022-ben. A jelentkezés kiugróan nagy nemzetközi érdeklődéssel zárult: öt kontinens 43 országának pontosan 200 fiatal muzsikusa nevezett, a zsűri döntése értelmében az első díjat a 18 éves spanyol csellista, Carlos Vidal nyerte.

Idén karmesterek jelentkezését várják, amely kapcsán Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen város főzeneigazgatója ekként nyilatkozott: „A Kodály Filharmonikusok és a Psalmus kettős jubileuma kiváló alkalom arra, hogy egy különleges, az operákra és az oratóriumokra koncentráló karmesterversennyel tegyük fel Debrecent idén is a nemzetközi zenei versenyek térképére. A sokszoros túljelentkezést hozó és hatalmas érdeklődéssel kísért tavalyi Kodály-verseny megmutatta, hogy az ország második legnagyobb városa is képes azt a színvonalat nyújtani, ami a világ minden sarkából idevonzza a muzsikusokat.”

A karmesterversenyen bármilyen nemzetiségű karmester részt vehet, aki 1988. augusztus 20-án vagy azt követően született (a verseny nyitónapján maximum 35 éves) és 2002. augusztus 20-án vagy azt megelőzően született (a verseny nyitónapján minimum 21 éves). A videós előválogatót követően, augusztus 20. és 28. között, három fordulóban mérik össze tudásukat a versenyzők a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen partnereként. Az első fordulóban 15 perc, a 2. fordulóban 30 perc áll a karmesterek rendelkezésére a zsűri által meghatározott program előadására. A zsűri maximum 12 versenyzőt juttat tovább a második fordulóba, majd 6 versenyzőt a harmadikba, ahol a döntősök mindegyike a százéves Psalmus Hungaricust vezényli. A 40 ezer euró összdíjazású verseny részletes szabályzatát és repertoárlistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

Jelentkezés és további információk ide kattintva érhető el.

Kiemelt kép: Somogyi-Tóth Dániel (Fotó: Derencsényi István)