2019. szeptember 1-jén Erkel Ferenc Hunyadi László című operája csendül fel a Beregszászi Amfiteátrumban. Az ingyenes koncertszerű előadás egy héttel később azonos formában a Tatai Szabadtéri Színpadon is látható lesz.

A Magyar Állami Operaház közreműködésével, kormányzati támogatásból tavaly nyáron újult meg Beregszász 3000 fő befogadására képes szabadtéri játszóhelye, amelyet 2018. szeptember 1-jén az Opera koncertszerű Bánk bán-produkciója avatott fel. A nagysikerű, teltházas előadás arra ösztönözte a színház vezetését, hogy 2019-ben ismét egy hazafias operával, a 1844-es premierje óta osztatlan népszerűségnek örvendő Hunyadi Lászlóval látogasson vissza a kárpátaljai magyar településre. Az előadásban a főbb szerepeket Pataky Dániel (Hunyadi László), Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Horváth István (V. László), Kelemen Zoltán (Gara nádor), Kriszta Kinga (Gara Mária), Kun Ágnes Anna (Hunyadi Mátyás), és Sándor Csaba (Cillei Ulrik) énekli. Az Opera Zenekart és az Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) Medveczky Ádám dirigálja, aki szeptemberben ünnepli operaházi munkásságának 50 éves jubileumát. Az előadás ingyenes tekinthető meg, de regisztráció szükséges.

Beregszászi Amfiteátrum (fotó: Berecz Valter)

A koncertszerű produkció azonos szereposztással, 2019. szeptember 7-én a tatai Angolkertben található Szabadtéri Színpadon is bemutatásra kerül. Az Esterházy-kastély parkjában az 1930-as években az Opera legendás rendezője és tervezője, Oláh Gusztáv hívta életre a Tatai Ünnepi Játékokat, ahol a nyári szabadtéri színpadon Verdi Aidája mellett számos népszerű dalszínházi előadás valósult meg. Ezt a hagyományt ugyancsak tavaly szeptemberben elevenítette fel a teátrum „Operát az Operából” elnevezésű turnéja keretében, amikor Puccini Turandotjának koncertszerű változatával látogatott el a patinás városba.

A Hunyadi László-előadás ezt követően 2019. október 9. és 20. között az Erkel Színházba költözik, ahol a diákok számára meghirdetett OperaKaland-sorozattal búcsúzik Szűcs Gábor 2012 szeptemberében bemutatott rendezésre. A már említett művészek mellett olyan népszerű énekesekkel találkozhatunk, mint László Boldizsár, Boncsér Gergely, Sümegi Eszter, Miklósa Erika, Rácz Rita, Szappanos Tibor, Cser Krisztián, Szvétek László, Kovács István vagy Haja Zsolt.

Kiemelt kép: Az Opera Zenekar és Énekkar a 2018-as tatai előadáson (fotó: Rákossy Péter)