Erkel Ferenc Hunyadi László című operája, amelyet a Magyar Állami Operaház felújítását követő ünnepélyes nyitóhétvégén mutattak be, most július 21-től fél éven keresztül ingyenesen megtekinthetővé válik az OperaVision internetes platformján. Ókovács Szilveszter első rendezésében Brickner Szabolcs, Kolonits Klára, Pataky Dániel, Miklósa Erika és Bretz Gábor is színpadra lépett.

A produkció több mint 90 év után ismét a szerző által eredetileg megkomponált, legteljesebb változatban került bemutatásra, az MTA Zenetudományi Intézet és Szacsvai Kim Katalin által közreadott 2006-os kritikai kiadása nyomán. A helyreállított darab hűen tükrözi azokat a bel canto és francia nagyoperákra jellemző stílusjegyeket, amelyek az eredeti művet is jellemezték. Ókovács Szilveszter rendező az énekesek bevonásával készített szövege is az Egressy Béni-féle eredeti librettót vette alapul, az elavult, értelmét vesztett vagy nehezen énekelhető részeket saját megoldásokkal és a Nádasdy-féle változat felhasználásával javítva. A darabot az ünnepi előadáshoz méltó, korhű látványvilág kíséri, aminek jelmez- és díszletterveit Lisztopád Krisztina, koreográfiáját Solymosi Tamás jegyzi. A produkció ugyanakkor a modern kor eszköztárát alkalmazva vetítéseket is alkalmaz (animációs tervező: Czeglédi Zsombor), és az operaházi felújítás során beépített vadonatúj színpadtechnika nyújtotta lehetőségeket is kihasználja.

A 2022. március 27-én készült felvételen a főbb szerepeket Brickner Szabolcs (Hunyadi László), Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Pataky Dániel (V. László), Miklósa Erika (Gara Mária), Bretz Gábor (Gara nádor), Palerdi András (Cillei Ulrik), Heiter Melinda (Hunyadi Mátyás) és Erdős Attila (Rozgonyi) alakítják. Közreműködik a Magyar Nemzeti Balett (balettigazgató: Solymosi Tamás) és a Magyar Nemzeti Balettintézet (művészeti vezető: Radina Dace), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (karvezető: Hajzer Nikolett), vezényel: Kocsár Balázs. Az MTVA által rögzített felvétel rendezője Kecskés G. László.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadásfelvételek segítségével a laikusok körében is népszerűsítse a műfajt. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 30 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe. A Magyar Állami Operaház az elmúlt csaknem hat évben eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a felületen.

Kiemelt kép: Jelenet a Hunyadi László című operából (Fotó: Berecz Valter)