2013 októberében, Réthly Attila rendezésében mutatta be a Thália Színház Marc Camoletti legismertebb komédiáját, a Boeing, Beoing – Leszállás Párizsbant. A világ egyik legtöbbet játszott francia színműve több mint ötven éve szórakoztatja a közönséget, és nem véletlen az sem, hogy a Tháliában ilyen régóta színesíti a repertoárt. A Boeinget ugyanis nem csak a közönség, hanem a színészek is piszkosul élvezik. Marc Camoletti bár nem lett olyan híres, és nem is volt olyan termékeny író mint pályatársai, Ray Cooney és Neil Simon, humora ugyanolyan fergeteges. Stílusa lehengerlő, bonyodalmait látva pedig minden néző könnye kicsordul a nevetéstől.

Gubás Gabi és Pindroch Csaba a Boeing, Boeing című előadásban (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Boeing, Boeing főszereplője Bernard, az építész, aki saját luxuslakásába várja haza szerelmét, a stewardessként dolgozó Janetet… Jacqueline-t… és Judith-ot. A három hölgy menetrendszerűen érkezik és megy, és míg az egyikük a levegőben van és a másik épp felszálláshoz készülődik, addig a harmadik leszállás után belibben Bernard otthonába. Ám minden menetrend felborul egyszer, akkor pedig jó, ha kéznél van egy halott barát és a házvezetőnő.

Schell Judit a Boeing, Boeing című előadásban (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Bernard élete egy szempillantás alatt omlik össze, és fejvesztve, minden segítséget és minden eszközt megragadva próbálja a lebukás kifutópályájáról visszarántani a helyes irányba a gépet. Azt a repülőt, ami a két felvonás alatt végig rázkódik, de nem a középszerű pilótától vagy a gyenge szerkezettől és laza csavarozástól, hanem a közönség széksorokat megmozdító nevetésétől, amely hullámként oda-vissza jár a színpad és a nézőtér között.

Nincs is szórakoztatóbb annál, amikor egy komédia „önjáró” lesz, és a színészek bele-bele tudnak csempészni valami újdonságot, valami plusz fűszert az előadásba. Amikor pedig a közönség azt látja, hogy maguk a színészek is élvezik a darabot, nem csak szeretettel, hanem lelkesen játsszák a bolond helyzet bolond figuráit, akkor a hangulat a tetőfokára hág.

Pindroch Csaba és Vida Péter a Boeing, Boeing című előadásban (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Vida Péter elemében van a Boiengben, nem csak a közönséget, hanem kollégáit is képes megnevettetni. Schell Judittal közös jeleneteiben láthatóan ugyanolyan jól szórakoztak, mint mi nézők. Lenyűgöző, ahogyan Molnár Piroska bejárja és érzi a színpadot, a közönség rezdüléseit, játszi könnyedséggel dobja fel kollégáinak a humorlabdát, vagy csapja le ő maga. A három stewardess szerepében Gubás Gabi, Tóth Eszter és Schell Judit látható, ők csavarták el az építészként színpadra lépő, a káoszt uralni próbáló Pindroch Csaba fejét, aki mintha nem is játszana, úgy alakítja a francia sármőr szerepét.

Ha valaki fél a repüléstől, elég ha erre az előadásra vált jegyet, mert garantált az utazás a felhőtlen szórakozás földjére.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Vida Péter, Molnár Piroska és Gubás Gabi a Boeing, Boeing című előadásban (fotó: Kállai-Tóth Anett)