Ma este kerül bemutatásra a Holt lelkek című darab a Katona József Színház Sufnijában. Gogol művét Dankó István állította színpadra, illetve a szövegkönyvet is ő jegyzi, amely Szakonyi Károly adaptációja alapján készült. Tegnap volt a főpróba, ahol megnéztük István első rendezését.

A kis játszóhely közepén kialakított zöld, utakkal szabdalt színpad fogad minket, a nézőtér két oldalt került kialakításra, azaz a Katonában már megszokott módon, a nézők látják egymást az előadás alatt. Lestyán Attila pattan a színpad közepére, és felszólít minket gépi hangon, hogy kapcsoljuk ki a telefonjainkat, vegyünk pártoló tagságot, és egy másodpercnyi szünetet sem hagyva a történet bevezetésébe csap.

Jelenet a Holt lelkek című előadásból (fotó: Gergely Bea)

Amely szerint Csicsikov (Vizi Dávid) járja az orosz vidéket, és a földbirtokosoktól, akik nem vezetik a revíziós jegyzéket, vagyis nem adnak számot a jobbágyaik haláláról, holt lelkeket vásárol. Az alkudozások során egyre több archetípusát ismerjük meg a korrupt gazdáknak, amit a színészek első látásra szórakoztatóan jelenítek meg egy-egy szemöldökrándítással, vagy jól elhelyezett utalással, ám ahogy haladunk előre a történetben, és kiderül, hogy mi Csicsikov célja, úgy keseredik meg minden kacaj a nézőtéren. Amikor Vizi Dávid ránk, nézőkre mutat, mint holt lelkekre, megfagy egy pillanatra mindenki, és elkezdjük érteni, hogy a darab nem egy elképzelt orosz faluról, Csicsikovkáról szól, hanem arról a jelenről, ami nap, mint nap arcon csap minket, ami abszurditásával átszövi a mindennapjainkat, de viselnünk kell, hiszen a mi döntéseink végeredménye.

Jelenet a Holt lelkek című előadásból (fotó: Gergely Bea)

A színészek számára igazi jutalomjáték a darab, Elek Ferenc brillírozik kormányzóként, földbirtokos asszonyként és hivatalnokként is, öröm nézni minden gesztusát. Mészáros Blanka első jelenetében úgy énekel, hogy az minden nézőt sokáig fog kísérteni, és a többi szerepében is emlékezetes alakítást nyújt. Lestyán Attila olyan mondatokat fogalmaz meg, amik a mi fejünkben is megfordulnak, de szükség van rá, hogy tőle halljuk, így erőteljesebb a hatás. Vizi Dávid a főszereplő negatív figuráját tökéletesen megoldja, igazából nem is érezzük, hogy ő a rossz megtestesítője a darabban.

Nézzétek meg, ha egy intelligens, a napi politikai helyzetet elegánsan árnyaló darabot szeretnétek látni, erőteljes érzelmi hatással és gondolkodni valóval fogtok távozni, #menjetekszinhazba.