Budapesten három napon át mutatkoznak be a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet című pályázatban résztvevő határon túli diákok, akiket szerdán délelőtt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntött a Petőfi Irodalmi Múzeumban. „Fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, a felkutatott helyi hősök pedig nemcsak a közösségnek, hanem másoknak is muníciót adnak” – hangsúlyozta az államtitkár köszöntő beszédében, majd a folytatásban kiemelte, hogy múltunk, a gyökereink kapaszkodót jelentenek, amelyeket meg kell találni és megfelelő helyre kell elhelyzeni, de saját magunkban is szükségünk van kapaszkodókra. A határon túli fiatalok, amikor felkutatták a helyi hősöket, ilyen kapaszkodókat építettek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának, a Rákóczi Szövetséggel együttműködésben elindított projektjének célja az volt, hogy cselekvésre ösztönözzék a helyi közösségeket közeli- és távoli múltjuk feltérképezésére, olyan még élő, vagy egykoron élt, a saját közösségükért felelősséget érző személyek és élettörténeteken keresztül, melyek példaként ma is felmutathatók a kortársak számára. „Ez a három nap a hőseinkről szól, azokról, akik ott élnek a határon túli településeken” – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, kiemelve, hogy a projekt résztvevői az egész Kárpát-medencéből érkeztek: a dél-erdélyi Meggyesről, Komárom környékéről, a Csallóközből, Vajdaságból és a Muravidékről is. A projektben 12 éves kortól 24 éves korig vettek részt fiatalok, akik felkutatták a maguk területén egy kis szegletét annak a múltnak, amely a helyi közösséghez kapcsolódik és ráirányítja a figyelmet az ottani értékekre.

A résztvevők a három nap alatt délelőttönként videóelőadásban mutatják be azokat az embereket akiket megtaláltak, felkutattak, délutánonként pedig egyebek mellett a Parlamentet és a Nemzeti Színházat is meglátogatják.

Kiemelt kép: Fekete Péter (Fotó MTI/Mónus Márton)