Május 28-án és 29-én rendezik meg a Budapest Music Centerben az Óbudai Danubia Zenekar által szervezett III. Kalandra Fül Fesztivált, Magyarország első klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválját, amelyre elsősorban a 4–12 éves korosztályt és családjaikat várják, a műsorvezető Szinetár Dóra. 

Az első napot a Karmesteriskola nyitja meg, ahol lerántják a leplet a nevezett szakma minden csínjáról-bínjáról. Megtudhatjuk, miért van rá szükség, mire jó a pálca, mit figyel a brácsás és mit a triangulumos, ki a jó karmester, merre kell lengetni, mik a titkos jelek, valamint, hogy szeretik-e a zenészek a karmestert? A Nem klasszikus mesezenék koncerten Bartók és Ravel rövid zenekari művei köré építenek egy fantasztikus álmot, ahol minden megtörténhet. A klasszikus Grimm- és Andersen-mesék világa találkozik az okostelefonokkal, Harry Potter és Chuck Norris pedig vállvetve győzik le a tűzokádó sárkányt. Délután a Parafónia Zenekar és a Danubia Zenekar Pam-PARA-Pam című közös koncertjét élvezhetik a kicsik és nagyok, majd a Meselejátszó zenés, interaktív foglalkozáson a gyerekek zeneileg is aktív résztvevőivé válhatnak a történetnek. Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell a Danubia Zenekar egy művészével várja a gyerekeket, hogy együtt fedezzék fel a zene és a mese által átélhető kalandokat. A napot a Szent Efrém Férfikar és az ÓDZ ifjúsági koncertje, a Király-zenék zárja.

Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes (Fotó: Út a Zenéhez)

A második napot egy igen különleges program nyitja: az Így neveld a közönségeden megtudjatuk többek között, hogyan kell szakszerűen kifütyülni egy előadást, honnan tudhajtuk, hogy melyik zenészt kell megdobálni paradicsommal, honnan tudjuk, hogy jó koncertre érkeztünk-e, valamint hogyan illik ráadást kérni? Az előadáson kiderül, hogy a különböző korok közönségei milyen válaszokat adtak ezekre a kérdésekre. Az Üssed, öcsém!-en az ütőhangszereket veszik górcső alá, a Közös hang pedig másfél nap munkájának az összefoglalója-bemutatója lesz. A Danubia Zenekar és Hámori Máté 2021 szeptemberében új projektet indított, amelynek célja az ország legelmaradottabb régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése. A Máltai Szimfóniával közös program során a zenekar tagjai rendszeresen látogatják a gyerekeket Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenélnek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve a közös zeneakadémiai fellépéseket. A mostani, kifejezetten erre az alkalomra összeállított produkció az eddigi közös munkát foglalja össze.

A Meselejátszó vasárnap is várja a gyerekeket, a napot pedig a Medveháború című produkció zárja. Dino Buzzati gyönyörű és vicces meséje nyomán a zenekar megrendelésére Antonio Casagrande, a Danubia bőgőse komponált, a mesélő és a karmester Hámori Máté lesz. Az előadásban közreműködik Tóth Mátyás bábszínész, valamint a a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának tagjai: Lovász Réka, Hegedűs Dani, Pluhár Lili, Almásy Beáta, Imely Dorka.

Az előadásokról bővebb információ az Út a zenéhez oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Óbudai Danubia Zenekar (Fotó: dunakanyargo.hu)