Június 22. és 27 között, immár 16. alkalommal rendezi meg a Ciróka Bábszínház a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját Kecskeméten.

A Magyarországi Bábszínházak Találkozója 1992 óta, kétévente kerül megrendezésre a kecskeméti Ciróka Bábszínház szervezésében. A Találkozó a hazai fesztiválok között az egyetlen olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, hanem bemutatkozási és egyben megmérettetési lehetőséget biztosít a műfaj valamennyi művelője számára. Az idei program is bővelkedik majd előadásokban, hiszen öt nap alatt 25 fellépő társulat 36 produkciót mutat be a Kelemen László Kamaraszínházban, a Ruszt Stúdiószínházban, a Ciróka Bábszínházban, a Hírös Agórában és az Ifjúsági Otthonban. A hagyományokhoz hűen, az eseményt ezúttal is a Színház-és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadása nyitja meg, június 22-én, 11 órakor.
  
A gyerekek örömére szabadtéri előadássorozat is színesíti a rendezvény programját. Június 22-én és 23-án délután 15 órától este 19 óráig szórakoztató utcai produkciók várják az érdeklődőket a város főterén. Lesz hagyományos vásári bábjáték és élőzenés utcai marionett- és bohócjáték. A rendezvény szakmai programjában az előadások mellett egy különleges kiállítás is helyet kap, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói mutatkoznak be. A kiállításon konkrét előadások bábterveit, a tervek alapján elkészült bábokat, a bábok köré gondolt díszlet-, jelmezkoncepciókat, hangulatfestéseket, sziluett és karakterképzéshez készült rajzokat, tárgybábokat láthat a nagyközönség. A bemutatott bábok olyan művek karaktereit jelenítik meg többek között, mint Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde, Moliére Tartuffe, A fösvény, A képzelt beteg, George Orwell Állatfarm, Alfred Jarry Übü király, Déry Tibor Óriáscsecsemő vagy Máté Angi Volt egyszer sorozatának figurái. A kiállításnak a Tudomány és Művészetek Háza ad otthont.

A Tóték díszletterve (Fotó: Ciróka Bábszínház)

A Találkozón mutatja be a házigazda Ciróka Bábszínház új felnőtt előadását, a Tóték című produkciót. Örkény klasszikus drámáját, a magyar groteszk talán legtöbbet játszott, legismertebb művét Szikszai Rémusz állítja színpadra. A darab számtalan izgalmas morális kérdésre keresi a választ, amelyek a mai néző számára is relevánsak. Olyan élethelyzeteket, döntési szituációkat, erkölcsi dilemmákat, gondolatokat vet fel, amelyekkel a fiatalok a saját életükben is találkozhatnak. Június 27-én szakmai fórumokkal zárul a rendezvény, amelyeken az aktuális kérdések mellett beszámolók, tisztújító közgyűlés és új projektterv ismertetése is helyet kap.

A részletes program az alábbi linken található.