Csütörtök esténként Székesfehérvár különböző templomaiban kínál idén júliusban is lelki feltöltődést az Alba Regia Szimfonikus Zenekar: a Harmonia Albensis című sorozat július 4-én vette kezdetét a Szent Imre-templomban. Az érdeklődők öt évszázad francia kórusműveiből hallhattak különleges válogatást az Ars Oratoria Kamarakórus és Tóka Ágoston orgonaművész előadásában, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével.

A nyitómű önmagában kuriózum volt, hiszen Magyarországon először hallhatták a Szent Imre-templomba látogatók a Grammy-díjas Kaija Saariaho 1991-ben komponált, a koncert címét adó Nuits, adieux című kórusművét, amely az elektronikus zenét emberi hangra átültetve mutatta meg a búcsú nehézségét. A folytatásban a reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Josquin des Prez művei és a 20. század meghatározó francia komponistáinak kompozíciói léptek izgalmas párbeszédbe egymással.  Josquin, Messiaen, Duruflé, Poulenc és Fauré művei, a kórus és az orgona izgalmas dialógusai, az emberi hang és az orgona sípjai segítették az utazást a lélek legmélyébe.

A Harmonia Albensis folytatódik, július 11-én, csütörtökön 19 órától a régizene világába kalauzolja el a Ciszterci templomba érkezőket az Ábrahám Consort Bach, Handel és Vivaldi műveivel.

Kiemelt kép: Pillanatkép az ARSO koncertjéről (Fotó: Simon Erika)