Január 22-én, a magyar kultúra napján, egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján nyílik meg a nagyközönség számára a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása. A „Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, slágereit és poptörténeti eseményeit mutatja be.

A nagyközönség számára január 22-én megnyíló időszaki tárlat a rendszerváltozás előtti évtizedek populáris zenéjét és társadalmi vonatkozásait dolgozza fel nyolc különböző témakörön keresztül. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát. A közel 1000 m2-en megvalósuló tárlat, a Zene Háza méltán népszerű állandó kiállításához hasonlóan, modern kiállítás-technológiai megoldásokkal nyújt élményközpontú ismeretterjesztést a közönségnek.

„A tárlat egy zenei időutazás a múltba, ahol életre kelnek az elmúlt évtizedek fontos színterei” – fogalmazott Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója, a kiállítás társkurátora. – „Ez a társadalomtörténeti kiállítás természetesen nem tudja bemutatni a korszak teljes popkulturális repertoárját, hanem annak leginkább meghatározó témáit járja körül. Célunk, hogy átfogó ismeretet adjunk a témáról a széles közönségnek, úgy, hogy izgalmas módon idézzük meg azt az időszakot, amelyben ez a különös, vasfüggöny mögötti zenei kultúra megszületett és kibontakozott.”

A Magyar Zene Háza „Nekünk írták a dalt” időszaki kiállítása (Fotó: Fényes Csaba)

A Dalok terében megismerhetjük a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóit és népszerű dalait, a Klubok tere pedig a korszak kultikus szórakozóhelyeit eleveníti fel, valamint egy hologramos vetítésen keresztül a látogatók három kiemelkedő együttes – az Omega, az Illés és az LGT – különböző korszakait ismerhetik meg. A Politika terébe lépve különböző installációk mutatják be, hogyan tudtak érvényesülni a hazai popzenészek a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán. A korra jellemző hangszerek világát, a barkácsesztétikát és a turnékat a Technológia tere ismerteti. A kiállítás az eredeti ereklyéket és kellékeket bemutató Rajongók terével zárul, ahol a Sziget fesztivál ikonikus K-Hídján keresztül a rendszerváltozást követő zene világa is felvillan.

A kiállítás Horn Márton és Jávorszky Béla Szilárd kurátorok vezetésével, Báger András belsőépítészeti tervei alapján, Benkóczy Péter és csapata kivitelezésében készült el. A tárlat 2023. október 29-ig tekinthető meg.

Kiemelt kép: A Magyar Zene Háza „Nekünk írták a dalt” időszaki kiállítása (Fotó: Fényes Csaba)