A korábbiaktól eltérően idén ősszel rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Határtalan Napok rendezvénysorozatot. A pandémia miatt 2021-ben februárról novemberre halasztott programsorozat határon túli vendége idén Kassa lesz. A város művészetét, kulturális életét november 11-13. között ismerhetik meg az érdeklődők izgalmas színházi előadások, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés során.

Ahogyan a miskolciak már megszokhatták, minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a helyi teátrum, így az adott város kulturális életébe pillanthatnak bele annak művészete által az érdeklődők. Ahogyan a szervezők mondják, a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok. Idén Kassa városát látják vendégül: a rendezvénysorozat első napján a Kassa híres szülöttei, jubiláló személyiségei című kiállításon a Kassai Polgári Klub rendezésében ismerkedhetünk meg olyan jeles egyéniségek életútjával, mint Andrássy Gyula, Salkaházi Sára, Benczúr Gyula, Benczúr Vilmos, Márai Sándor, Radványi Géza, Bacsó Péter, vagy Béres József. Ezt követően a Kassai Polgári Klub tevékenységét ismerhetjük meg közelebbről: a Klub jelentős szerepet játszott Márai Sándor író, gróf Esterházy János, Kassa egykori képviselője szobrának felavatásában, szervezésükben ünnepelheti Kassa városa a Márai megemlékezések mellett fivére, Radványi Géza emléknapjait. A nap zárásaként ifjabb Havasi Péter Őrjárat című önálló estje során Márait idézi meg.

Jelenet A Noszty fiú esete a Tóth Marival című előadásból (Fotó: Kassai Thália Színház)

A kassai Thália Színház három előadással érkezik Miskolcra. November 12-én délelőtt A császár új ruhája című zenés mesejátékkal a fiatal színházkedvelőket invitálják a teátrumba, este pedig Mikszáth Kálmán ismert története, A Noszty fiú esete Tóth Marival mutatkozik be. Másnap, 13-án Márai Sándor Kaland című színműve lesz látható. A darab a szerelem, a hűség és a hűtlenség, a karrier és a hivatástudat, a siker és a bukás drámája. Márai Sándor legsikeresebb színpadi művének ősbemutatóját 1940-ben tartották Budapesten, a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Aztán több mint háromszázszor játszották, sőt filmváltozata is született.

A Közös gyökereink című kerekasztal-beszélgetés során pedig Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszélget a címbéli témáról, melynek felvezetője és moderátora Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője lesz.

Kiemelt kép: Jelenet a Kaland című előadásból (fotó: Kassai Thália Színház)