A Thália Színház 2020 márciusában – szinte pár nappal a járványhelyzet kirobbanása után – alapította meg Schell Judit, a teátrum akkori művészeti vezetője és Kálomista Gábor ügyvezető ötlete nyomán a Színházi Szolidaritási Alapot, amely azzal a céllal jött létre, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, az elkövetkezendő nehéz időszakra a lehetőségekhez képest támogatást nyújtson. A kezdeményezés már egy hónappal az indulást követően sikeresnek bizonyult, a Színházi Szolidaritási Alap pedig azóta is folytatja munkáját. Jelen helyzetben elsődleges céljuk, hogy a háborús területeken élő és onnan érkező magyar anyanyelvű előadóművészeket segítsék.

Éppen ezért hívják fel a támogatók és a támogatásra szorulók figyelmét a Színházi Szolidaritási Alap jelenlétére, valamint arra, hogy továbbra is várják a határon túli magyar nyelvű színházakban játszó, magyar anyanyelvű színészek, előadóművészek jelentkezését a háború sújtotta Ukrajna területéről. A támogatások folyósításához az első felajánlást a Thália Színház biztosítja 5.000.000 forint összegben. Emellett kérnek mindenkit, akinek lehetősége van támogatni céljaikat, segítse az Alap működését. Az adományokat az MKB Banknál vezetett 10300002-13180023-00014900 számú bankszámlára várják.

A támogatásért jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet. A beérkező kérelmeket szakmai kuratórium vizsgálja, az Alap pedig kétszer 80.000 forint támogatásban részesíti a kérelmezőt, amelyet két részletben folyósít, két hónap alatt.

Kiemelt kép: A Thália Színház épülete (Fotó: Thália Színház)