Már javában zajlik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely több mint 150 programmal várja a közönséget közel 40 helyszínen. Ezek közül talán az egyik legizgalmasabb a 2017-ben, Ady Endre 140. születésnapján újranyitott Három Holló kávéház. A több mint 500 négyzetméteres kultúrtér szombaton már otthont adott egy produkciónak: Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című művére készített elektroakusztikus hanginstallációkat hallhattak a nézők a Duo Aliada előadásában.

Szerdán este egy szintén elsősorban a fülre ható programmal várják a nézőket a hangulatos kávéházban, az X-Ray Audio csapata Harcsa Veronikával kiegészülve adja elő a The Strange Story of Soviet Music on the Bone című produkcióját. És hogy mi is ez pontosan?

Makay István, a Magyar Rádiónál dolgozó hangtechnikus kifejlesztett egy különleges eljárást, amelynek segítségével leselejtezett kórházi röntgenlemezekre tudott hangzó anyagot rögzíteni. Erre azért volt egyébként szükség, mert a második világháború utáni szűkös időszakban egyszerűen nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű bakelitlemez, amelyen a rádió adásait tárolhatták volna. Az okos és praktikus találmány híre eljutott Leningrádba is, ahol a zenegyűjtők a betiltott nyugati zenék másolására és terjesztésére kezdték el használni, felvirágoztatva ezzel a szovjet szamizdat zenei kultúrát. Stephen Coates és Paul Heartfield (ők ketten alkotják az X-Ray Audio csapatát) ugyanezt a technikát alkalmazza produkciójában, amelyhez most Harcsa Veronika, a világhírű jazzénekesnő is csatlakozik. A nézők amellett, hogy meghallgathatják az improvizált koncertet, bepillantást nyerhetnek Makay találmányának működésébe is, hiszen az esten egy eredeti röntgenhangfelvevő is szerepet kap majd… Az előadást angol nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással láthatják az érdeklődők.

Vasárnap a hangzás helyett a látványé lesz a főszerep, a Három Holló különleges terében lép fel ugyanis egymás után kétszer is a Ledpuppets formáció (báb: Lendváczky Zoltán, Makra Viktória, Szőts Orsolya, zene: DJ Panda (Nagy Márton), látvány: Remsey Dávid, fény: Halák András László) Ukiyo című produkciójával. A bábjáték műfajának határait feszegető alkotócsapat 2014 óta fénybábokkal kísérletezik. Mostani előadásukban egy mese feldolgozásán keresztül merítenek egy tradicionális japán művészeti korszakból, amely az illanó világ képeit próbálta megfogni. A darab során egy távoli világ fényei kelnek életre, hogy a szemünk előtt elúszva álljanak össze egy szívszorítóan szép történet képeivé.

Akinek esetleg kedve támad a különböző érzékekre szokatlanul ható programokon részt venni, még néhány jegyet elcsíphet a CAFé Budapest oldalán keresztül.

Jelenet az Ukiyo című előadásból (Fotó: Remsey Dávid)