A KŐFESZT-et rendező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány kiemelt szakmai partnere, a Hagyományok Háza idén is elhozza Folkudvarát, ezúttal Kővágóörsre, a tavasszal átadott Botond pajtába.

A 11 órakor kezdődő kézműves műhelyek – nemezelő, vesszőfonó és csuhézó – foglalkozásaiba korhatár nélkül, bármikor bekapcsolódhatnak az érdeklődők. A Merende műhely pedig a néphagyományokból ismert emberléptékű gyermek-, illetve felnőttjátékok újraélesztésével kínál egész napos eszközös játszatót kicsiknek és nagyoknak. A fából készült játékokkal mindenki kipróbálhatja ügyességét és a közös játék örömét. Egész nap üzemel a Mosoda, ahol a gépek előtti világban használt eszközökkel kipróbálhatók a hétköznapi, egyszerű tevékenységek, például a mosás.

A Csimota Folkudvar 15:00–18:30 óra között a néptáncos Kondics Gergely és társa, valamint Samu Zoltán és zenekara vezetésével vár mindenkit. A táncszünetekben Fábián Éva énekes, mesemondó köré gyűlhetnek a kicsik, a mesék és népdalok csodálatos világába, míg a Merende műhely különleges foglalkozásokra invitál: 4-én és 5-én Dramatikus népmese feldolgozás meseszóval, rendhagyó módon, a turai mesemondó műhely két élőszavas mesemondója: Czerovszky Sarolta és Pintér Zsolt, valamint egy színházpedagógus közreműködésével, míg 6-án „Mennyit bír ki a búzaszem?” Cselekvő – mesélő foglalkoztató a malomtól a kemencéig képmutogató meséléssel egybekötve. A résztvevők búzából – kézzel hajtható – házimalommal lisztet őrölhetnek, a maguk által készített és átszitált, teljes kiőrlésű lisztből tésztát gyúrhatnak, majd ezt a tésztát – zárt tűztérrel és sütőtérrel rendelkező – kemencébe vetve kelesztetlen lepényt, vagy pogácsát süthetnek.

Este héttől gyerekkoncertek, majd Táncház hajnalig a Naszály zenekarral és Samu Zoltánékkal, a táncot pedig Kósa Ruben és párja tanítja.

Részletes program a KŐFESZT oldalán.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával jött létre.

Nyitókép: táncház a Botond Pajtában (fotó: Steindl Gabriella)