Az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából mutatja be legújabb előadását a Terminál Workhouse. Dalton Trumbo, többszörös Oscar-díjas forgatókönyvíró világsikerű, Johnny háborúja című regényét, és az abból készült monodrámát viszi színpadra az alkotócsapat Dancsecs Ildikó és Dömötör Tamás átiratában.

A J háborúja címet viselő előadás a háborúk elképzelhetetlen borzalmait állítja párba a hatalom és a kisember örökké egyenlőtlen küzdelmével. Eközben górcső alá veszi mindennapi harcainkat, és a kommunikáció fénykorában bekövetkezett teljes kommunikációképtelenséget. A dokumentarista feldolgozásmód helyett mindezt frissen teszi, görbe tükröt állítva a mai társadalom elé.

Molnár Gusztáv (fotó: Terminál Workhouse)

„Az eredeti műben a háború értelmetlenségének demonstrálására a legdrasztikusabb szócsövet találja meg a szerző: egy fizikálisan teljes mértékben megsemmisült (vak, süket, néma, végtagjait elvesztett), cselekvés- és kommunikációképtelen fiatal katonát. A Molnár Gusztáv alakításában megjelenő J ennél tágabb dimenziókat nyit meg – ő a szenvelgés helyett a ma talán legjobban célt érő szatirikus humor eszközével mesél, méghozzá a 21. századi ember tapasztalataival és annak nyelvén” – áll az ismertetőben.

A hatalom és a kisember viszonyához itt nem egy első világháborús amerikai baka, hanem egy sokkal általánosabb mai ember szolgáltatja a közvetítő szerepet. J lehet akár egy Irakban elesett katona, a terrorizmus áldozata, egy stand-up komikus vagy egy hétköznapi ember is. A J háborúja ősbemutatója november 10-én lesz a TRIP színpadán.

Forrás: Terminál Workhouse

Kiemelt kép: A J háborúja című előadás plakátja, részlet (fotó: Terminál Workhouse)