Idén nyáron nyitja meg 56. évadát a Gyulai Várszínház, amely június 26-tól augusztus 13-ig hét héten keresztül várja a közönséget. A gyulai teátrum az összművészeti programsorozat részeként megrendezi a Weöres Sándor Napok és irodalmi konferenciát, a 15. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, valamint augusztus elején az Erdély Hetet, melyen minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be. Látványos történelmi drámák és kortárs prózai színházi előadások mellett opera, musical, táncjáték, bábszínházi, dzsessz, blues, irodalmi, nép- és komolyzenei produkciók is színesítik a Gyulai Várszínház nyári műsorát.

A teátrum több bemutatóval is készül a kőszínházi évadokat összekötő nyári időszakra, melyek közül az egyiket a Vígszínház fiatal színművésze, a Sztalker Csoport egyik alapítója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezi. A Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-komédiát Vecsei H. Miklós fordította újra, és először július 9-én láthatja majd a közönség Vízkereszt de amúgy mindegy címmel. A fiatalokból álló alkotócsapat most a szerelmet választotta témájául, és ebben a műben megvan minden, amire a színház vágyik: játék, álom, küzdelem, félelem, harc a magány ellen, remény a szerelemért, az egyetlen igazságért, amiben lehet hinni, amit lehet kutatni. Az előadást Barta Ágnes, Waskovics Andrea, Rujder Vivien, Kovács Tamás, Herczeg Péter, Mészáros Martin, Dóra Béla, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Gyöngyösi Zoltán, Böröndi Bence, Patkós Márton és Lestyán Attila játssza. A díszlet és jelmeztervező Vecsei Kinga Réta.

Az előadás a Gyulai Hírlap információi szerint megy tovább Szentendrére, Zsámbékra és az Ördögkatlan Fesztiválra is, így aki lemaradna a gyulai bemutatóról, az más helyszíneken is jegyet válthat a Sztalker Csoport különlegesnek és vélhetően újfent fiatalosnak és újítónak ígérkező produkciójára.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila (fotó: momkult.hu)