A Körös-völgyi Sokadalommal indul június 24-én a Gyulai Várszínház idei szezonja, és augusztus 17-én a Szarvaskirály premierjével záródik. A két produkció között számtalan kulturális élmény vár minden korosztályt Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban, és a város több pontján, utcáin és terein. Az idei évadról dr. Elek Tibor igazgatót kérdeztük.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tavalyi évben rekordot döntött a nézőszám, pedig a járvány miatt még voltak fenntartások a nézőkben. Ön szerint minek volt köszönhető a korábbi évekhez képest a magas látogatottság? 

Az előző két évünk kiugróan jó, minden szempontból sikeres és eredményes évad volt, de a tavalyi még az előzőnél is jobban sikerült. Köszönhető ez részben annak, hogy mire a programjaink elindultak, minden járványügyi szabályozást feloldottak, a közönség a több hónapos bezártság és korlátozások után örömmel vett részt az előadásainkon. Másrészt sikerült olyan gazdag, sokszínű összművészeti programsorozatot összeállítani, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosított a legkülönbözőbb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket. Így a mindenkori célunkat, hogy a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutassuk a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek a nézői, szakmai visszajelzések szerint is eredményesen megvalósítottuk. Erre törekszünk most is, természetesen, és bízom abban, hogy idén sem fogunk senkinek csalódást okozni.

Ebben a szezonban nincsenek korlátozások, de nehezítő tényező sajnos van. Nem aggódik amiatt, hogy esetleg nem tudnak a nézők annyit költeni a kultúrára, mint a korábbi években?

Kicsit aggódom, nem is amiatt, hogy mernek vagy sem színházba jönni a nézők, hanem, mert láthatóan megváltoztak a színházba járási szokások, ráadásul itt az infláció, a háború… Ugyanakkor az eddigi érdeklődés biztató, igaz a könnyedebb musicalek, vígjátékok iránt van láthatóan nagy kereslet, mi viszont mást is kínálunk hagyományosan.

Előadás a Gyulai Várszínház Tószínpadán (fotó: Gyulai Várszínház)

Idén öt saját bemutatójuk lesz, ami elég nagy szám egy szabadtér életében. Melyek lesznek ezek a premierek?

A Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományát igyekszünk tovább éltetni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. A művet Dér András a Várszínház felkérésére írta, és ő maga rendezi is az előadást. Az 1945-ben győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos 1919-1941 között előbb kápláni, majd plébánosi szolgálatát teljesítette Gyulán. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi a városban. Az előadás szeretné példaértékű cselekedeteit és vértanú sorsát ország-világ számára felmutatni.

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek közös bemutató és kölcsönös vendégjátékok a hozadéka. A közösen létrehoztott Ifjú barbárok című előadás szintén kortárs szerző: Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja be, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.

Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozatunk. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor és Szabó Magda után idén Tamási Áron munkásságára hívjuk fel a figyelmet. A háromnapos fesztivál, a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos bemutató, Márkó Eszter rendezésében, Schnell Ádámmal a főszerepben, a Tamási Áron Emlékévnek is egy megkülönböztetett eseménye lesz.

A teljes mértékig saját fejlesztésű bemutatója a Várszínháznak a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott sikerdarabjából készül. Az előadás különlegessége és egyedi értéke az lesz, hogy Béres László rendezésében három kiváló, idős erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza el a szerepeket.

A nyári évadot záró előadásunk Gozzi: A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója lesz. Minőségi szórakoztatásnak szánjuk, egy olyan igazi, nagybetűs komédiát fog létrehozni a lendületes, fiatal csapat Berettyán Nándor rendezésében, amely szórakoztató formában feszegeti létezésünk alapkérdéseit.

A határon túli színházak idén is képviseltetik magukat?

Természetesen. Mindjárt az évadnyitó előadásunk a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Nemzeti Színház közös produkciója lesz, A helység kalapácsa. A vajdasági Zentai Kamaraszínház a Soproni Petőfi Színházzal közös előadásával, az Ördögölő Józsiás-sal szerepel nálunk. Idén ötödik alkalommal szervezzük meg augusztus 1. és 7. között az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztiválunkat. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, és mi igyekszünk ezt meg is mutatni a színházak legjobb előadásai közül válogatott, egyhetes programsorozattal. A gyergyói Figura Stúdió a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig a Valahol Európában című musicallel. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a Bánk című előadást, a Szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában az Illatszertárt láthatja a közönség. Az Aradi Kamaraszínház két darabbal is szerepel majd a Várszínpadon a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából készített musicaljét adja elő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját.

Részlet a Hamlear című előadásból (fotó: Gyulai Várszínház)

Tavaly Szabó Magdáról emlékeztek meg, idén Tamási Áron kap külön figyelmet.

Igen, augusztus 12. és 14. közötti Tamási Áron Napokat tartunk, a három nap alatt 5 előadással, egy tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival. Az egyik említett saját bemutatónk is itt lesz, a Nemzeti Színházzal közös produkciónk, a Tündöklő Jeromos című előadás. A Vitéz lélek (Békéscsabai Jókai Színház), a Boldog nyárfalevél (marosvásárhelyi Spektrum Színház), az Énekes madár (Hangjegy Színház) mellett láthatjuk majd a Tószínpadon az Ördögölő Józsiás (Soproni Petőfi Színház – Zentai Magyar Kamaraszínház) című mesejátékot is

A Shakespeare Fesztivál ebben az évben kicsit alternatívabb színezetet kap. Ez tudatos döntés volt a korábbi évekhez képest?

Igen, idén Shakespeare, kicsit másképp alcímmel tartjuk meg a fesztivált július 11. és 14. között. Különleges Shakespeare átiratokat és paródiákat hívtunk meg, és két saját korábbi bemutatónkat is visszahozzuk: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear című koprodukciós előadásokat. A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház és a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik táncszínházi továbbgondolását adja elő a GG Tánc Eger Kulcsár Noémi rendezésében, a Miskolci Nemzeti Színház Lear halála című kétszereplős adaptációját láthatja a közönség a Kamarateremben, majd az Aradi Kamaraszínházzal négy évvel ezelőtt létrehozott Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásunkat a Várszínpadon. A fesztivált a horvát Filip Krenus A Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása és a tavalyi, a Bartók Kamaraszínházzal közösen létrehozott Hamlear című előadásunk zárja.

Hihetetlenül széles a kínálat ebben a szezonban is. Az előrejelzések, a jegyértékesítések alapján melyik ígérkezik a legnépszerűbbnek?

Egyelőre úgy látszik, de ez már több éves tapasztalat is, hogy a vígjátékok, a mucicalek, az operettek a legnépszerűbbek, A padlás, A Pál utcai fiúk, a Valahol Európában, a Sissi, a magyar királyné, a Válaszfalak, A testőr.

Melyik előadást vagy produkciót, ajánlaná kifejezetten a közönségnek?

Mindegyik előadásunkat jó szívvel tudom ajánlani a közönségnek. Természetesen számomra szakmai szempontokból kiemelt jelentőségűek az említett saját bemutatóink, leginkább azokra hívnám fel az érdeklődők figyelmét.

Kiemelt kép: dr. Elek Tibor (fotó: Gombos Ferenc)