1969 júliusában az akkori színműs hallgatók kezdeményezésére nyári színház született Szentendrén, amely immáron fennállásának 50. évfordulóját ünnepli idén. A jubileumi évadban igazi különlegességekkel várják a nézőket, ezekről beszélgettünk a Teátrum igazgatójával, Vasvári Csabával.

Mi volt a koncepció, amikor elkezdtétek a jubileumi évad szervezését?

Az természetesen markánsan meghatározta a gondolkodásunkat, hogy ennek az évadnak másnak kell lennie, mint amilyenek a korábbiak voltak. A gyökerekhez szerettünk volna visszanyúlni, így először azt kutattuk, hogy mik azok a fontos elemek, amik a Teátrum indulását meghatározták. Azt láttuk, hogy a korai éveket és a jobb korszakokat is a fiatalok és a zene erős jelenléte hatotta át, így ez lett a két hívószó a színháztörténeti kutatás mellett. Tehát amikor azon gondolkodtunk, hogy milyen zsánerű produkciókat hozzunk létre ebben az évadban, akkor az volt a fő szempont, hogy sok legyen a fiatal a színpadon, és ennek következtében remélhetőleg majd a nézőtéren is, illetve hogy sok helyen szóljon a zene.

Ha már említed a színháztörténeti kutatást… egy több éve tartó projektben vagytok benne, mesélnél erről?

Három évvel ezelőtt kezdtük el ezt a munkát, ami azt hiszem egyedülálló a maga nemében, hiszen nem tudok olyan előadóművészeti szervezetről, ami természetesen támogatások segítségével, de mégiscsak önerőből, önálló akarattal és szervezéssel ilyen mélységig kutatná a saját múltját. Igyekszünk föllelni az összes meglévő dokumentumot, lett légyen az fotó, mozgókép, cikk, nyomtatvány, jelmez-, díszletterv, vagy bármilyen tárgyi emlék… minden, ami a Szentendrei Teátrummal kapcsolatos. Ezeket megpróbáltuk felkutatni, digitalizáljuk őket, illetve a fellelt anyagokat olyan közgyűjteményekhez juttatjuk el, akiknek kezelői garantálják a fennmaradásukat. Hiszen itt igazi kincsekről van szó, amik nem ritkán padlásokról és pincék mélyéről kerültek elő.

Egy olyan kutatható, kereshető adatbázist építünk ezekből, ami az elmúlt 50 év összes bemutatójának a részletes, a vendégelőadásoknak pedig egy kivonatolt színlapját tartalmazza. Tulajdonképpen hozzáférhetővé tesszük azt az egyedülálló ötvenéves múltat, ami a Szentendrei Teátrum mögött áll.

Vasvári Csaba (Fotó: Várady Nikolett)

Ez valóban egyedi vállalkozásnak tűnik.

Ami még egyedibbé teszi ezt a projektet az az, hogy nem csak egy egyszerű adatbázis építésről van szó, hanem törekszünk arra is, hogy elemezzük, feldolgozzuk és értelmezzük a múltunkat. Számos olyan tanulmány és elemzés születik a hazai színházelmélet és -történet jeles képviselőinek tollából, amelyek a teátrum működésének különböző szegmenseit dolgozzák fel. Ezekben most alkalmunk nyílt elmélyedni, és ez szerintem még különlegesebbé teszi ezt a projektet.

Minden évben készültök saját bemutatókkal is, idén mik lesznek ezek?

Az 50 évre való tekintettel 5 bemutatónk lesz idén. Minden évben július első hétvégéjén indul a Teátrum programja, ami most szerencsére és különleges módon július 5-re esik. 50 évvel ezelőtt pontosan ugyanezen a napon tartotta nyitóelőadását a Szentendrei Teátrum. Idei évadnyitó premierünk az Orlai Produkciós Irodával közös előadás: Hernádi Judittal, Péter Katával és Gyabronka Józseffel a főszerepben mutatjuk be a Becéző szavak című darabot, amely Kocsis Gergely rendezésében lesz látható.

Az 50. jubileumra való tekintettel egy nagyon különleges dologgal szerettük volna bevezeti az évadot, ezért az évadnyitó színházi bemutatót megelőzi majd egy igazán izgalmas esemény. A már korábban is említett zene nagyon fontos volt számunkra a tervezésnél, így azt gondoltuk, hogy a zenei műfajok királynője, az opera jelenlen meg ismét, hiszen eddig is rendkívüli opera-produkciók születtek Szentendrén. Gondolok itt Kovalik Balázs vizsgaelőadásaira, vagy Békés András rendezéseire, de sok alkotó nevét említhetném még. A három éve több színházzal közösen életre hívott Co-Operának köszönhetően most az utóbbi évek előadásaiból és más művekből adnak elő jeleneteket és énekelnek áriákat az ország legjobb szólistái. Azt hiszem, kevés helyről mondható el, hogy a hazai operisták krémje, jelesül 20 énekes áll majd a színpadon Szentendre Fő terén. Szerintem ez egyedülálló dolog.

Vasvári Csaba (Fotó: Várady Nikolett)

Amit még különlegesebbé tesztek azzal, hogy összekötitek a gasztronómiával…

Igen. A helyszín nem csak előadások megrendezésére alkalmas, hiszen aki ellátogat ide, az tudja, hogy a helyi éttermek is mennyire híresek. Azt gondoltuk, hogy az itteni remek szakácsok képességeit kihasználva összekötjük a kellemest a hasznossal, és három Fő téri étteremmel együttműködve egy egyedi menüsort kínálunk a gálán résztvevő kedves vendégeknek. Az volt a koncepció, hogy ha már vígopera és bel canto, akkor idézzük ide a mediterrán, olaszos hangulatot, amihez hozzájárulnak majd az ínycsiklandó fogások és a színpad fülbemászó menüpontjai is…

Lesz még további három bemutatótok.

Igen. A Becéző szavak után alig egy héttel lesz a következő premierünk, ez Gubik Petra zenés monomusicalje, A hentes lánya lesz. Ebben is összeérnek a hívószavaink, hiszen Petra is népszerű fiatal színésznő különleges hangi és színészi adottságokkal. Ő az évadunk háziasszonya is egyébként. Nyitrai László írta a zenét Máthé Zsolt szövegkönyvére, a rendező pedig Szokol Judit, a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős zenésrendező hallgatója lesz.

A negyedik bemutatónk egy Dunaújvárossal és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció, Molnár Ferenc Liliomját szintén Szokol Judit rendezi. Rengeteg ifjú alkotó hozza létre ezt a produkciót, Julikát Rusznák Adrienn, a külvárosi csavargót pedig Géczi Zoltán játssza majd.

Az ötödik premier Balázs Ágnes Petőfi-játék című zenés bátorságpróbája lesz. A történet szerint néhány fiatal, akik egy street workout pályára járnak bandázni, kitalálják, hogy azzal ütik el az időt, hogy újra játszák Petőfi életének utolsó éveit. Ez is zenés előadás lesz, ami különleges koreográfiájával nagyon látványosnak ígérkezik.

Vasvári Csaba (Fotó: Várady Nikolett)

Említetted, hogy Gubik Petra a háziasszonyotok idén. Miért esett rá a választás?

Szerintem őt egyszerűen arcul csapja ez a feladat, ki más, ha nem ő… Petra olyan fiatal alkotó, akiben még ott van a hamvasság, de közben már ismert és népszerű is, sokan szeretik. Fiatalsága ellenére már most elképesztő eredményeket ért el. Nagyon sok előadásban láttam, többször dolgoztunk is együtt, szeretem, amit a színpadon csinál. Azt gondolom, hogy ő tökéletesen képviseli azt a fiatalos lendületet, azt a már-már őrületig ható elszántságot és odaadást, ami ehhez a pályához kell. Maga a Teátrum is fiatalok kezdeményezésére jött létre, az a lendület, az az akarás és odaadás volt az alapítókban is, ami Petrában is benne van.

Van olyan program, amit szívesen ajánlanál a premiereken kívül a Szentendrére látogatóknak?

Az összes FRISS produkció ilyen. Ha már a zene és a fiatalok vannak fókuszban, akkor az említett bemutatókon túl – Petőfi-játék, A hentes lánya, Liliom – érdemes megnézni további három ide tartozó előadást is. A Sztalker Csoport Vízkereszt, de igazából mindegy című Shakespeare darabja Vecsei H. Miklós új fordításában, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében lesz nálunk látható. A darab a gyulai bemutatót követően rögtön nálunk fog vendégeskedni két előadás erejéig. Aztán műsorra tűzzük Szabó Kimmel Tamás Széttépve című zenés szembenézését, illetve a Kaposvári Művészeti Egyetemről érkezik hozzánk Cseke Péter osztálya, akik Hamvas Béla Ördöngősök című művéből készült vizsgaelőadásukat hozzák majd el Szentendrére. Azt gondolom, hogy ezek a programok mind nagyon illenek majd a városhoz és a jubiláló Szentendrei Teátrumhoz!

Kiemelt kép: Vasvári Csaba (Fotó: Várady Nikolett)