A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány új játszóhelyet avat a IX. kerületben: ezentúl az Üllői út 31-ben várja majd a közönségét, ahol egy maximum 50 fő befogadására alkalmas nézőteret alakítottak ki. Az új stúdiószínház első előadása október 20-án Vaszilij Szigarjev Guppi című egyfelvonásos komédiája lesz, Nyári Szilvia, Pál András és Nyári Oszkár szereplésével, Tóth Géza rendezésében.

A Guppi egy férj (Ljonya) és egy feleség (Tamara) története. Látszólag olyanok, mint bárki más. Hétköznapi életük van hétköznapi problémákkal. Kapcsolatuk nem szimmetrikus, minden a férj irányítása alatt van, különösen igaz ez Tamarára. A férj manipulálja a feleséget. Tamara erőteljesen kötődik ahhoz, amit megszokott. Izolált, bántalmazott élete van. Ő, ahelyett, hogy ellenállna, vagy lázadna, elfogadja a helyzetét, sőt idealizálja Ljonyát, aki ezt kihasználja. Váratlanul belép az életükbe egy férfi (Pása). A nő sodródik, úgy viselkedik mint egy „guppi”. Ljonya mindkettőjüket manipulálja, lehet hogy lakást akar szerezni? A darab a szinte hermetikusan elzárt bántalmazó viszonyban létezésről, a fásultságról, a kényelemről, az érzelmi függésről szól. Szigarjev színműve egy abszurd humorba ágyazott tragikomédia rengeteg helyzetkomikummal és bohóctréfával, hogy a néző ne üljön, ne ülhessen dermedten a nézőtéren. A produkció az Ördögkatlan Fesztivál keretében debütált, azt követően pedig csak egyetlen alkalommal, a Nemzeti Színházban a Jelenlét Fesztivál programjában volt látható.

A Karaván Színház a tervek szerint a 2021/22-es évad második felében kilenc előadásból álló repertoárt állít össze, amelyben gyermek-, ifjúsági- és felnőtteknek szóló darabok egyaránt szerepelnek majd. Eddigi, Ráday utcai otthonuk a jövőben is működik majd, Karaván Szobaszínház néven.

Kiemelt kép: Jelenet a Guppi című előadásból (fotó: Karaván Színház)