Különleges, ingyenes koncerttel várja ma az érdeklődőket a Cziffra100 sorozata, amelynek keretében a MOMkult Klassz.Lépcsőn a francia Le Quatuor Elmire együttes lép fel.

A Cziffra100 programsorozata és Balázs János művészeti vezető elhivatottan támogatja a fiatal tehetségeket. A MOMkult Klassz.Lépcső rendezvényein több alkalommal léptek fel fiatal művészek, bemutatkozva a koncertlátogató közönségnek, ahogy az emlékév egyéb hazai és külföldi helyszínein is számos ifjú és feltörekvő tehetség lépett a közönség elé. A mai programban egy új, sokoldalú francia vonósnégyes, a Le Quatuor Elmire búcsúztatja a nyarat. A 2017-ben alapított kvartett rangos nemzetközi versenyeken alapozta meg hírnevét, széles repertoárjukkal több stílusban is otthonosan mozognak, budapesti koncertjükön pedig a kvartettirodalom jelentős műveiből adnak válogatást. Az együttes 2018-ban elnyerte a párizsi FNAPEC európai versenyének 2. díját, egy évvel később Koppenhágában a Carl Nielsen Nemzetközi Versenyen a 3. díjat, valamint a legjobb kortárs interpretációért járó különdíjat vitték haza. Munkájukat olyan mesterek segítik, mint a Quatuors Ébene vonósnégyes művészei, Tabea Zimmerman vagy Keller András.

Repertoárjuk széles és sokszínű, ezt igyekeznek bizonyítani budapesti koncertjükön, ahol a kvartettirodalom három nagy állomását villantják fel. A műfaj kezdeti évtizedeit Haydn utolsó, érett és kiteljesedett sorozatának egy művével idézik fel, a romantikus továbbfejlődést pedig Schumann ösztönös, csupán 1-2 hét alatt komponált A-dúr vonósnégyesével szemléltetik, majd a szeriális zene mestere, Webern rendkívül tömör, ám bagatellnek korántsem mondható hat tételével zárják a koncertet. A szabadtéri koncert helyszíne a MOMkult előtti Sirály sétány nagylépcsője (eső esetén a programot a MOMkult Kupolatermében szervezik meg).

Kiemelt kép: Le Quatuor Elmire (Fotó: JSL/Martine LeCarpentier)