19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus, 2020/21-es évadában.

A Magyar Állami Operaház – követve a műfajban bevett nemzetközi gyakorlatot – felzárkózni kíván a világ vezető intézményeihez a tekintetben is, hogy évadait több évre előre megtervezi és egyezteti az érintett alkotókkal és közreműködő művészekkel. E törekvésnek jegyében az Opera idén már több hónappal korábban nyilvánossá teszi az elkövetkező szezon programját: ebben a korábbi évek tematikái után a francia szerzőkre és a francia kultúrából ihletet merítő műveknek szentelt kiemelt figyelmet. Hosszú idő után tér vissza a repertoárra a Hoffmann meséi, Az ezred lánya vagy a Párizs lángjai, de új rendezésben lesz látható többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is. Az Opera új létesítménye, az Eiffel Műhelyház II. próbaüzeme 2020. február 7-én kezdődik.

Az opera-ősbemutatók között található Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című darabja, amelynek librettójában Várady Szabolcs költő Molière komédiáját és Bulgakov a francia szerzőről írt színdarabját gyúrta egybe, a darabot Szabó Máté rendezi. Figaro3 címmel az Opera Beaumarchais Figaro-trilógiája nyomán Vinnai Andrással írat színdarabot. Rossini A sevillai borbély és Mozart Figaro házassága című műve mellett a francia Darius Mihlaud A bűnös anya című alkotásából készül a három felvonás különböző stílusú zenei anyaga, amelyeket Varga Bence, Hegymegi Máté és Dömötör András állít színpadra.

Ókovács Szilveszter főizgató (fotó: Nagy Attila)

A francia évad részeként az Opera több, régen játszott darabot is friss rendezésekkel tűz műsorára. Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját több mint 110 év után Polgár Csaba rendezi, míg Offenbach Hoffmann meséi című művét, amely 25 év után tér vissza a repertoárra, Székely Kriszta viszi színre. Debussy egyetlen operája, a Pelléas és Mélisande csaknem fél évszázad után a Kristen Dehlholm alapította dán Hotel Pro Forma társulat közreműködésével lesz újra látható, míg Giordano Andrea Chénier című alkotását Az álarcosbál 2018-as színrevitelét is jegyző Fabio Ceresa rendezi. Az évad zárásaként 2021 júniusában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál a Carmen Calixto Bieito híres-hírhedt rendezésében. A katalán alkotó formabontó színrevitele Madrid, London, San Francisco, Oslo, Bécs, Párizs és Boston után érkezik Budapestre.

A tematikus évad programjain kívül az Opera megemlékezik Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójáról is: egyetlen operáját, a Fideliót Harry Kupfer rendezi, az újévi konceren Oberfrank Pál álmodja színpadra a német zeneszerző István király című alkotását.A kortárs művek között szerepel Philip Glass Vásott kölykök című táncoperája, amit Barta Dóra koreografál és rendez, de klasszikus összművészeti alkotás is színre kerül: Molière Úrhatnám polgár című vígjátéka a Lully-féle eredeti kísérőzenével, énekes- és balettbetétekkel lesz látható a fiatal rendező, Tarnóczi Jakab koncepciója szerint.

Hajzer Nikolett, gyermekkar-vezető és Melnik Tatiana, első magántáncos (fotó: Nagy Attila)

A Magyar Nemzeti Balett három bemutatót tart az következő évadban. Új kivitelben lesz látható Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című egész estés klasszikus balettje, amit Aszafjev zenéjére Michael Messerer állít színpadra, illetve Thierry Malandain Don Juan című egyfelvonásosa, amelyet Gluck Molière szövege nyomán komponált zenéjére készített a koreográfus. Az Episode 31 idei nagy sikere és a koreográfus pozitív benyomásai hatására a Alexander Ekman legkedvesebb, Cacti című alkotását is betanítja az együttesnek. Mindkét utóbbi új produkció először lesz látható Magyarországon. A repertoárdarabok közül újra látható lesz többek közt Sir Kenenth MacMillan Manonja, a Rudi van Dantzig és Toer van Schayk-féle A hattyúk tava és a Seregi László Spartacusa is.

Az opera- és balettbemutatók mellett folytatódnak a koncertsorozatok is: a Magyar Állami Operaház Zenekara 38 alkalommal ül majd a színpadon hangversenyek, gálakoncertek, oratóriumok vagy koncertszerű operaprodukciók közreműködőjeként. A Kamarahang névre keresztelt sorozatban is érvényesül a francia évad tematikája, Milhaud, Ravel és Poulenc visszatérő szerzők lesznek a koncertek műsorán. Csaknem hétéves előkészítői, tervezői és kivitelezői munkát követően az Eiffel Műhelyház 2020. február 7-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című művének színpadi ősbemutatójával nyitja próbaüzemének második szakaszát (az első 2019. április 4-től június 9-ig tartott), a pillanatnyilag beépítés alatt álló színpadtechnológiát és nézőteret tesztelő II. próbaüzemben kedvezményes, 1.000 Ft-os jegyekkel várva a közönséget. Az épület hivatalos átadása a tavasszal várható.

Kiemelt kép: Szemere Zita, Haja Zsolt, Keszei Bori, Balga Gabriella operaénekesek (fotó: Nagy Attila)