Csaknem 44 év után, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen nagybalettje, a Párizs lángjai. A darab az Opera Otthonra fizető szolgáltatásában, az évadban egyetlen alkalommal, február 6-án 20 órától lesz látható.

Az 1792 nyarán játszódó történetben Jeanne, a parasztlány (Melnik Tatiana) apjával és kisöccsével rőzsét gyűjt a Marseille környéki erdőben, mikor az embereivel arra vadászó Costa de Beauregard márki (Radziush Mikalai) rájuk támad, amiért birtokát háborgatják. Jeanne családja segítségére fiatal marseille-i forradalmárok egy csoportja siet, akik épp a párizsi nép megsegítésére indultak. Miután a márkit elzavarják, Philippe, a forradalmár (Leblanc Gergely) és Jeanne első látásra egymásba szeretnek, a lány pedig családjával csatlakozik a Párizsba tartó felkelőkhöz. Nem sokkal később a versailles-i kastélyban rendezett színházi estélyen a márki arról próbálja meggyőzni XVI. Lajos királyt, hogy írjon alá egy petíciót, amiben külső katonai segítséget kér uralkodói hatalma visszaállításához. Az összeesküvés bizonyítékát véletlenül elolvassa Antoine Mistral, a színész (Balázsi Gergő Ármin), és bár tettéért életével fizet, partnere, Mirelle de Poitiers (Krupp Anna) elviszi a hírt a párizsi forradalmárokhoz.

Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású neves szovjet koreográfus két évvel A diótörő nagy sikert kiváltó koreográfiájának megalkotása előtt, 1932-ben állította a színpadra a leningrádi Kirov Színházban (eredetileg: szentpétervári Mariinszkij Színház) a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét. A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de az ország nemzeti himnusza, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből. A Párizs lángjai nagy sikert aratott, 1947-ben a moszkvai Bolsoj Színház is bemutatta, 1950-ben pedig Vajnonen személyesen vitte színre a darabot a Magyar Állami Operaházban, ahol 1977-ig volt műsoron. A 138 előadásban olyan neves művészek is közreműködtek a főbb szerepekben mint Kun Zsuzsanna, Menyhárt Jacqueline, Orosz Adél, Pongor Ildikó, Dózsa Imre, Róna Viktor vagy Keveházi Gábor, a koreográfia virtuozitását pedig mutatja, hogy pas de deux-i és szólóvariációi napjainkig folyamatosan szerepelnek a különböző koncertprogramok, gálák és balettversenyek műsorán.

Pillanatkép a Párizs lángjai próbájáról (fotó: Ligeti Edina)

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán ezúttal Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állítja színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik az intézmény balettegyüttesével. A mostani munkáját Evgeny Popov betanító balettmester, valamint Mirzyan Albert, Prokofieva Irina, Radina Dace, Szakács Attila próbavezető balettmesterek és Solymosi Tamás balettigazgató segítette. A látványos balettprodukcióhoz Vyacheslav Okunev munkája nyomán Oleg Molchanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterveket Rományi Nóra készítette. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli. Az előadás a járványügyi helyzet feloldását követően az Erkel Színház műsorán szerepel majd.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Párizs lángjai próbájáról (fotó: Ligeti Edina)