A hazai igazságszolgáltatás történetében először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon: október 17-én a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében lesz látható Agatha Christie A vád tanúja című krimije Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla főszereplésével.

A Fővárosi Törvényszék patinás helyisége már ismerős lehet bíróságon játszódó filmekből (például A tanú jeleneteiből), valamint televíziós híradásokból. Az esküdtszéki terem emblematikus, nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények tárgyalásának helyszíne. Élő művészi előadást azonban mindeddig nem tartottak még Magyarország egyetlen igazságügyi épületében sem, a Játékszín produkciója ebből a szempontból igazán úttörőnek számít majd. „Dr. Tatár-Kis Péternek, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével nagyszabású sajtóeseményt tarthattunk ezen a helyszínen a 2019-es színházi bemutatónk előtt. Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” – árulta el Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja. „Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele” – mondta el Simon Kornél, a rendező a 2019-es premier előtt, és hozzátette, fantasztikus alapanyagnak tartja a szövegkönyvet.

Szerednyey Béla és Kocsis Dénes (középen) A vád tanúja című előadásban (fotó: Juhász G. Tamás)

Kern András a legfajsúlyosabb szerepben – mint védőügyvéd – debütált a Játékszínben: Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat. A főbb szerepekben Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra, a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter játssza.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson”, összességében pedig 105 fő vehet részt a közönség soraiban.  

Kiemelt kép: Kern András A vád tanúja című előadásban (fotó: Juhász G. Tamás)