Ma és holnap este a Szkéné Színházban lesz Budapesten először látható a Forte Társulat legújabb bemutatója: Az idő marasztalása című produkció Bodosi György művei nyomán a Kultháló VEB2023 projektjének végeredményeként született meg a Balaton-felvidéki Pécselyen, ahol Horváth Csaba és Földeáki Nóra több mint egy éven át kutatta az író szellemi hagyatékát.

Dr. Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György, a falu és a szomszédos települések körorvosaként hosszú évtizedekig szolgált polihisztor szerzői munkássága nemcsak a saját közegében, de szélesebb irodalmi körökben sem közismert. Pedig indulását a hatvanas években Illyés Gyula és Weöres Sándor is támogatta. Fő hivatásának szentelte az életét, ám miközben járta szeretett térségének falvait és gyógyított, mindent megfigyelt. A falusi ember karakterét, sorsát, életformáját és problémáit, a természeti jelenségeket, állatokat, növényeket, az idők változását és az univerzum tanításait. Benyomásait és elmélkedéseit versekben, esszékben, drámákban, tájregényben rögzítette, de írt szociográfiát, betegnaplót, publicisztikát, riportot, úti jegyzetet, családtörténetet is. Szenvedélyesen gyűjtötte a környék régészeti leleteit, amelyekből kisebb múzeumot rendezett be.

A ma debütáló előadás alkotócsapata a nehezen hozzáférhető Bodosi-szövegek tanulmányozása mellett a lokális értékekre fókuszált: a hagyományokra, a tárgyi emlékekre, a kollektív emlékezetre, a genius locira, ehhez pedig az idei nyáron hosszabb-rövidebb időszakokat Pécselyen töltöttek. A Völgyvallatás projekt egy-egy állomásán nyitott alkalmakat hirdettek, ezzel is segítve a helyi közösség bevonását. A pécselyi iskolásoknak tartott drámafoglalkozást önálló műsorként is bemutatták, rendeztek felolvasóestet Lukács Miklós cimbalomművésszel egy helyi pincészet teraszán, a Kultúrházban színre vitték Bodosi György Kettesek a tóban c. darabját, közben többször kinyitották a próbaterem ajtaját, hogy az érdeklődők részesei lehessenek a színház születésének.

Az idő marasztalása ennek az alkotófolyamatnak a megkoronázása. Életképek, történetek, karakterek egy falu életéből, költőiség és fizikalitás Dresch Mihály lélekemelő zenéjével, amiből egy saját törvények szerint működő ismerős világ áll össze, amelynek tagjait Földeáki Nóra, Hevesi Fanni eh., Kondákor Ajsa Panka eh., Bari István eh., Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Pallag Márton és Widder Kristóf jeleníti meg, Horváth Csaba rendezésében.

Kiemelt kép: Jelenet Az idő marasztalása című előadásból (Fotó: Éder Vera)