A VI. MagdaFeszten mutatkoznak be először önálló produkcióval a Csokonai Nemzeti Színház táncművészei: a PR-Evolution – Debrecen Kortárs Táncegyüttes előadása a Blue men…és fehér címet viseli. A produkció első részében a „teremtés koronájának” titkairól vallanak, miközben három kiváló táncos – Fernando Gabriel Luis Luis, Pietro Di Salvo és Valerio Zaffalon – a férfiélet rejtelmeit kutatja, míg a második etapban minderre rímelve és ennek párjaként öt táncos – Elise Paris Turco, Martina Balzamo, Oriane Chevalier, Rudisch Boglárka, Saioa Poblador – a női lét érzéseit tolmácsolja. 

A 2010-ben született Blue men című táncelőadásunk próbáit azzal kezdtem, hogy megkérdeztem a férfi táncosainkat, mi az, ami fontos számukra, de leplezik, rejtik a világ elől. Ezekből építkeztünk és így vált egésszé a teljes előadás” – árulta el Nemes Zsófia rendező-koreográfus. „A két előadás eredetileg nem függött össze, ez nem volt rendezői koncepcióm, idővel mégis nagyon jó párjai lettek egymásnak, már csak azért is, mert az egyiknek a férfi, a másiknak a nő a témája. A Blue men 2010-ben, az …és fehér 2012-ben született. Az előbbiben a szabadság megszerzésén van a hangsúly. A darab elkészüléséhez sok pszichológiai, ezoterikus munkát olvastam, és az tűnt igazán izgalmasnak, hogy a férfiak nincsenek tudatában annak, hogy milyen szépek és képtelenek ebben szabadak lenni. Vagy másképp gondolják, hogy szépek, például a külsőt gondolják szépnek, miközben a szépségük egyértelmű. Lehetnek, lehetnének sokkal szabadabbak, hisz ezt a szabadságot meg lehet élni. A Blue menben ott vannak ezek az erők, a belső őrlődések, a harcok, és látható az is, hogy ez az erő, ami erre a harcra képes, önmagában szép. Az ….  és fehérben a feketétől jutunk el a fehérig. Ebben a darabban csak önmagáért való táncot szerettem volna, de ezt mögöttes gondolat nélkül nyilván nem tudtam megcsinálni. A nő először fekete férfi zakóban jelenik meg, majd furcsa hatású kosztümökben, s míg eljut a fehérig a női érzelem mindenen átjön. Amikor átalakul, megtaláljuk azt a fajta mágiát, ami a nő sajátja. Ami mindegyikünkben ott van.

A táncszínházi előadás premierjére a VI. MagdaFeszt második napján, október 3-án kerül sor a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Blue men című előadásból (Fotó: Éder Vera)