Február 3-án nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kiállítása A fényképhez nem vezet tömegközlekedés. In memoriam Gera Mihály címmel. A tárlat egyik része Gera Mihály hagyatékából származó, volt élettérét, lakásainak falait egykor díszítő képekből áll, melyek sokszínűségéből, művészeti, tematikai különbségeiből rögvest leszűrhető a Tanár úr megalkuvást nem ismerő minőségérzete és a fotográfia szinte minden területét lefedő érdeklődése. A többnyire barátságból, tiszteletből ajándékozott, vagy megnyitóbeszédért, megírt cikkért cserébe kapott képek az évtizedek alatt lassan privát archívummá fejlődtek. A „gyűjtemény”, kiszakadva tulajdonosának magánteréből, immáron a magyar fotográfia nagyjából négy évtizedébe enged betekintést.

Gera Mihályt legtöbbször szerkesztőként, a magyar fotográfia könyvkiadás egyszemélyes intézményeként, kritikusként, vagy éppen a fotóművészeti intézményrendszer valamely fontos beosztásában lévő személyként aposztrofálták kortársai. Kurátori szerepvállalásáról nagy valószínűséggel egy visszaemlékezésben, interjúban sem esett szó, annak ellenére, hogy szenvedélyesen izgatta a fotográfiai kiállítások grammatikája: fotószakíró pályája elején leginkább kiállításkritikákat írt a Fotóművészet című magazinba. Számos alkalommal volt kiállításrendezés-közelben is, elég csak a Fotóművészeti Galéria működtetésében vállalt fontos szerepére gondolni az 1980-as években: a kiállítások tematikájában, elméleti megalapozottságába nem szólt bele, leginkább a képek kiválogatásában segített és a falra kerülő fotók sorrendjét határozta meg a sajátos rendezőelve mentén. 

Variációk egy fűzfagyökérről 16 fotográfustól című tárlat nagy valószínűséggel egyetlen kurátori szerepvállalásáról szolgál tanúbizonyságul. A kiállítás kiindulópontját képező kiszáradt fűzfagyökeret a Gera Mihályhoz közel álló alkotótárs, Kovács László találta a „Duna bal partján, az 1469-es folyamkilométernél.” A később preparált, „kecses görbületekkel” és „befejezetlen csonkokkal” bíró tárgyat tizenhat, Gera Mihály által felkért fotográfus és fényképész tanuló kapta meg, azzal az instrukcióval, hogy képileg fogalmazzák át a saját stílusukban ezt a mindenki számára ugyanolyan objektumot. Ebben a tárlaton belüli tárlatban egyrészt kibetűzhető a kétezres évek elején is fennálló, Gerához közel álló alkotók köre, másrészt nyilvánvalóvá válik a mindig újat kereső, tehetséget felismerő, segítő akarat is, amellyel a magyar fotográfiát igyekezett gazdagítani.

Gera Mihály 2021 októberében töltötte volna be a kilencvenedik életévét. A magyar fotográfia elmúlt ötven évének talán egyik legaktívabb szervezőjéről, a „kortárs fotográfia szolgálójá”-ról a Capa Központ ezzel a kamaratárlattal folytatja megemlékezéseinek sorát.

A kiállítás ingyenes megtekinthető 2022. február 4. és április 2. között, hétfőtől szombatig 9 és 19 óra között. A tárlat kurátora Tóth Balázs Zoltán.

Kiemelt kép:Baricz Kati: Szabadon, 1974/2002  (Fotó:© Gera Mihály archívum)