Nem szeret magára tanárként tekinteni, mégis egyike azoknak, akik a TIM Stúdióban egy-egy csoporttal a fejlődés közös útját járják. Csapó Attila, a Vígszínház színésze és a TIM Stúdió oktatója az interjúban többek között arról is mesélt, mi motiválja a közös munkában, milyen felnőttekkel dolgozni színésztrénerként, és hogy milyen tervei vannak a következő évadra a Vígszínházban és a Stúdióban.

Mióta ismered a TIM Stúdiót, hogyan kerültél kapcsolatba velük?

A Stúdió munkáit és fejlődését évek óta nyomon követem, de a TIM-mel szorosabb kapcsolatba Martin (Tőzsér István Martin művészeti vezető – A szerk.) felkérése után kerültem. Ennek lassan fél éve.

Ez alatt az időszak alatt milyen új impulzusukat, tapasztalatokat szereztél?

Izgalmas volt együtt dolgozni velük. Nekem a tanítás, a másokkal való foglalkozás nagyon új még, nem is szeretek magamra tanárként gondolni, nem vagyok az. Tanárrá válni egy nagyon hosszú folyamat. Bölcsességre, időre és önzetlen figyelemre van szüksége a diákoknak, hogy biztonságban érezzék magukat. Nyolc éve végeztem az egyetemen, fantasztikus tanáraim voltak, ismerem a biztonság és bizonytalanság érzéseit. Segíteni próbálok, ihletet adok és kapok az élethez. Ezért hasznos tapasztalás számomra a TIM Stúdióban az órák adása.

Csapó Attila foglalkozást tart a Stúdió növendékeinek (Fotó: TIM Stúdió)

A felnőtt csoportot tanítottad, mondhatni, hogy osztályfőnökük voltál. Hogyan írnád le a közösséget?

A csoport már adott volt, és bár a felvételijükön nem voltam jelen, az első találkozás után nagyon inspiráltak. Felnőtt emberekről van szó, velem egyidős és nálam idősebb férfiakból és nőkből áll össze a csoportunk. Apák, anyák, cégvezetők és egyetemi tanárok. Nyitott, okos, érzékeny lelkek mindannyian. Lenyűgöznek. Kész személyiségekről van szó, mégis képesek gyermekként felfedezni újra magukat és dolgozni a problémáikkal. Hősök mindannyian, mert nem elégszenek meg azzal, amit a monoton élet ad nekik. Változásra vágynak, hogy jobbá tegyék az életüket és a környezetükét. Jó úton vannak, hétről hétre láttam a változást bennük: a fény, ami kezdetben pislákolt, mára bevilágítja az univerzumot. Büszke vagyok.

Hogyan építetted fel a munkát velük, miből állt a munkafolyamat?

Ismerkedtünk egymással, sokat improvizáltak és játszottak könnyebb szituációs játékokat. Majd megtanultak jelenetet készíteni és abban önazonosan jelen lenni. Megtanultak színházat csinálni. Olyan volt, mint egy nagy és igazi beteljesült szerelem. Az elején csak flörtölgetsz, keresed, hogy meddig mehetsz el, mi a jó a másiknak. Aztán szépen lassan kezdesz bízni, jöhetnek a titkok és félelmek, a démonok fázisa. Ezen a ponton izgatottan figyeled a másikat, marad vagy menekül. Összeolvadtok szépen lassan, értitek a másik humorát és lényét. Végül azon kapod magad, hogy összekötöttétek az életeteket.

Milyen tervekkel vágsz neki a következő félévnek?

A tanév végén bemutatott vizsgából fogunk előadást készíteni. Személyes történeteket és portré-monológokat láthatunk majd nagyon izgalmas formában. Október 2-án lesz a bemutató. Az előadás címe valószínűleg RÁCS lesz. A továbbiakban filmes és színházi foglalkozások várnak a hallgatókra.

Csapó Attila (középen) a Szerelmek városában (Fotó: Dömölky Dániel)

Mi az, amit szerinted a Stúdió nyújtani tud annak, aki szívesen megismerkedne a színészettel, színházzal vagy egyszerűen csak személyes értékeiben fejlődne?

Lehetőséget ad a fizikai és mentális tréningekre. A szakmájukban hiteles és foglalkoztatott művészektől tanulhatnak. Megismerkedhetnek a színpadi színészettel, filmszínészettel, báb- és mozgásszínházzal. Belekóstolhatnak, jóllakhatnak vele, aztán eldöntik, hogy a továbbiakban séfek lesznek, vagy maradnak fogyasztó vendégek. 

A Stúdió pár hónappal ezelőtt új helyszínre költözött, a Puskin utcába. Milyennek találod az új teret?

Szeretek ott dolgozni, mert sok változatos és kreatív tér van. A meghitt feladatokhoz és a színházi produkciókhoz egyaránt alkalmasak. Sok csoporttal, előadásokkal és rengeteg nézővel megtöltött évadokat kívánok a stúdiónak.

Mit tartasz fontosnak a színészetben?

Az őszinteség mindennél fontosabb, ha bizalom van, van őszinteség is. Az emberek érdekelnek, a sorsuk. Nem szeretek semmit előjátszani, színházban is rettenetesnek tartom, mikor egy rendező megmutatja a színésznek, hogy kell a színpadon léteznie. Ha nem megy, keressünk másik utat. Dolgozzunk, ne adjuk könnyen magunkat! Gyógyítsunk, tegyük magunkat és a környezetünket jobbá! Egészségesebb, kreatívabb és jobb emberré válni, ez a fontos.

Horváth Szabolcs, Csapó Attila és Zoltán Áron a Csáth és démonai című előadásban (Fotó: Gordon Eszter)

Milyen darabokon dolgozol most a Vígszínházban? Hogy fog kinézni a következő évadod?

Az évad elején bemutatjuk Az üvegcipőt, ami egy jó hangulatú fantasztikus előadás lesz, remek alakításokkal. Majd elkezdődnek az Amadeus próbái a Pesti Színházban, közben felújítjuk és játsszuk a repertoárunkat. Izgalmas évadom lesz és természetesen folytatom a munkát a TIM Stúdióban!

A TIM Stúdió 5 csoportba várja az alkotni vágyókat és közösséget keresőket 2023. augusztus 31-ig. A stúdióról és a jelentkezésről további információ olvasható a TIM Stúdió honlapján és Facebook oldalán.

Kiemelt kép: Csapó Attila (Fotó: Dömölky Dániel)